Майка на дете с увреждания: Финансираме си протестите от джоба

Организации твърдят, че има сигнали за финансиране на протести с пари по програми за хора с увреждания

Никой не е финансирал протестите ни. Това пред БНР Снежинка Захариева, майка на деца с увреждания от Русе.

"Ние сами сме си извадили пари от джобовете. Лично аз съм купила палатка за 90 лева, два стола за по 8 лева, една от майките донесе сгъваемите масички. Лично аз съм разпечатала информационни брошури – 200 броя. Трансперантите също ние сами сме си ги платили", обясни тя.

Захариева разказа защо децата й никога не са ползвали личен асистент.

"Аз съм майка на близнаци с детска церебрална парализа. Единият е в инвалидна количка, другият е ходещ, интелектуално съхранен, но е с дипареза. Те никога не са ползвали личен асистент до 7 години. За едното дете получавам 930 лева и от тази година, тъй като му предстои да бъде първи клас, аз вече съм говорила с жена, на която ще заплащам 350 лева, за да стои с него в училище от 8 до 12 часа и да го кара в дневния център, в който той получава социална услуга – рехабилитация, логопед и педагог. Другото ми дете посещава от 4-годишен нормална детска градина. Тази година завърши първи клас, така че никога не съм използвала услугата личен асистент. Аз започнах да работя, когато децата ми бяха на една година. Моята майка беше безработна дълги години и ми помагаше с отглеждането на децата. Веднъж решихме да отидем и да опитаме тя да стане личен асистент на едно от двете деца, но ми изискаха декларация за доход за преден месец. Тя беше взела рента от някаква земя и се получи казусът, че тя не може да стане асистент на децата ми, защото надвишава прага на бедност в България, който тогава беше 70 лева. Какъв човек трябва да влезе в дома ми, за да се грижи за тези деца?"

Снежинка Захариева съобщи, че от понеделник ще има нов палатков лагер във Враца.

Национално представителните организации на хората с увреждания твърдят, че при тях са постъпили сигнали за пари по програми за хора с увреждания, които са били давани за протести. От организациите не уточниха дали става дума за сегашните протести на майките. Те уточниха, че биха дали подробности, след като направят проверка. Адриана Стоименова, зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерския съвет, заяви: "Ние започваме разследване по сигнали на наши партньори и членове от страната. Към нас има подадени документи за външни финансирания, грантаджийски организации, които са получили пари от фондации и международни източници ужким за социални проекти, които в последствие финансират протести. Когато се анализират фактите, тяхната достоверност и сме абсолютно сигурни в данните, които ще изнесем, ще ви запознаем с тях". 

Национално представителните организации се обявиха за промени в законите, които да улеснят хората с увреждания, но се обявиха срещу идеята на омбудсмана Мая Манолова за Закон за личната помощ. Той ще подкрепи 77 хиляди души, докато хората с увреждания по непълни данни в България са над 640 хиляди. 

Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия, призова: "Не бива да се обиждаме и разделяме. Имаме шанс да променим нещата".