Майк Помпео: САЩ отказва да признае суверенитета на Русия над полуостров Крим

Следващата двустранна среща с президента Путин ще се състои, след като ловът на вещици приключи,заяви Джон Болтън

Майк Помпео

Майк Помпео

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че страната му отказва да признае суверенитета на Русия над полуостров Крим и призова Москва да прекрати окупацията му, връщайки го на Украйна, предава Reuters.

„САЩ отхвърлят руската анексия на Крим и поема ангажимент да поддържа тази политика, докато украинската териториална цялост не бъде възстановена“, заяви Помпео в официално свое заявление. „САЩ призовават Русия да уважава принципите, към които твърди, че се придържа и да прекрати окупацията си на Крим“, допълни той.

Белият дом обяви в сряда, че следващата среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин няма да се състои през 2018 г., посочвайки, че такава ще се насрочи след края на разследването на специалния прокурор Робърт Мюлер около предполагаемата руска намеса на президентските избори в САЩ през 2016 година., предава AFP.

„Президентът смята, че следващата двустранна среща с президента Путин трябва да се състои, след като ловът на вещици приключи, затова решихме, че ще се проведе през следващата година“, заяви съветникът по национална сигурност в Белия дом Джон Болтън. 

Специалният прокурор, който разследва евентуално тайно споразумение между Москва и екипа на предизборната кампанията на Тръмп за президентските избори през 2016 г., никога не е посочвал график за края на разследванията.