Мая Манолова: Може някога да реша да се кандидатирам за нещо, успокойте се, няма страшно

Каузата на майките и изтраданата победа трябва да са обица на ухото на всеки властимащ, заяви омбудсманът

Мая Манолова

Мая Манолова

Нека да се зарадваме на тази победа. Беше изключително трудно да убедим депутатите, институциите, за това колко е важен Законът за личната помощ за хората с най-тежки увреждания. След 7 месеца палатков лагер, блокади, оставки, обиди, успяхме да ги убедим. Вчера той беше приет единодушно. Това изглеждаше немислимо през юни, заяви омбудсманът Мая Манолова пред БНТ.

Тази битка на майките от палатката даде добър урок, тази кауза и изтрадана победа трябва да са обица на ухото на всеки властимащ, че трябва да чуват хората. Тя благодари на всички участвали в процеса за приемането на закона.

Опитът за реформа в ТЕЛК вече започна, припомни Манолова. По думите й трябва истинска и дълбока реформа. Вече се водят разговори със здравния министър по темата как трябва да изглеждат телковите решения, посочи тя. Тя се надява, че този процес ще върви по-лесно.

Мая Манолова каза, че в момента заетите в социалната сфера получават изключително ниски възнаграждения. Предизвикателството е пред социалния министър да убеди правителството, че хората в социалния сектор имат право на справедливо заплащане, коментира тя.

Омбудсманът допълни, че очаква подкрепа за Закона за частния фалит, както и за дейността на колекторските фирми, тези за бърз кредит и банките.

По повод предложенията Манолова да бъде кандидат на левицата за кмет на София, тя коментира, че си харесва сегашната работа. "Да работя за каузи, които са важни за хората, да печелим заедно победи е несравнимо усещане. Имам огромната привилегия да съм човекът, който защитава гражданите. Може някога да реша да се кандидатирам за нещо, успокойте се, няма страшно", каза още тя.