Масов глад заплашва Северна Корея преди срещата Ким-Тръмп

 Броени дни преди втората среща на върха между държавния глава на САЩ Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун Пхенян отправи предупреждение за опасност от масов глад в изолираната комунистическа страна, съобщава австрийският национален ежедневник Die Presse.
Причината за острия недостиг на храна са високите температури, сушите, наводненията и санкциите на ООН срещу страната, наложени заради изпитанията й на ядрени оръжия. За да се справи с положението, правителството на Северна Корея трябва да намали наполовина хранителните дажби за населението.
След историческата среща в Сингапур е постигнат малък прогрес в преговорите за разоръжаването на Северна Корея, макар Тръмп и Ким Чен-ун да постигнаха принципно съгласие по въпроса. Поради тази причина Вашингтон продължава да поддържа санкционния натиск върху Пхенян. 
„Президентът (Доналд Тръмп) даде ясно да се разбере, че ако Северна Корея следва ангажимента си да завърши ядреното разоръжаване, ще работим за създаване на възможности за икономическо развитие", бе подчертано в изявление на Белия дом.
САЩ и партньорите им са готови да проучат начини за инвестиране в Северна Корея и за изграждане на инфраструктура, продоволствена сигурност и др. „Силното икономическо развитие под ръководството на председателя Ким е в основата на визията на президента Тръмп за светло бъдеще на отношенията между САЩ и Народна република Северна Корея", увери Вашингтон.