Мария Габриел: От три години ЕК и Европарламентът са на едно мнение за Шенген, но в Съвета на ЕС нещата стоят по друг начин

България не тропа с юмруци по масата и не извива ръце, заяви еврокомисарят

Мария Габриел

Мария Габриел

"В Стратегията за Западните Балкани сме отбелязали, че страните могат да станат членки на ЕС, ако покрият всички критерии. Ако това се случва, тогава можем да говорим за хоризонт 2020-2025 година. Трябва да бъдем реалисти. Премиерът Бойко Борисов работи много по този въпрос. На региона се дава шанс и перспектива. Това е силата на европейската интеграция. Трябва да се даде възможност на хората да почувстват този шанс. Регионът трябва да се превърне в източник на перспектива за хората. Тук е главната роля на България и тя се вижда много отчетливо в последните месеци", каза в по БТВ българският еврокомисар Мария Габриел. 

По думите й, Турция за нас е стратегически партньор. "Трябва да водим диалог. Срещата във Варна показва, че никоя от двете страни не печели, когато диалогът е замразен. Безвизовият режим и спазването на върховенството на закона, както и зачитането на човешките права в Турция, са неразривно свързани. Ключовата дума е диалог", повтори еврокомисарят. 

На въпрос какъв знак е посещението на холандския премиер у нас, Мария Габриел отговори: "Знакът на Марк Рюте беше, че трябва да продължим напред. България не тропа с юмруци по масата и не извива ръце. България показва, че е надежден партньор. Няма основания България да не е в Шенген. От три години ЕК и Европарламентът повтарят това, но в Съвета на ЕС нещата седят по друг начин", разкри Габриел.