Мария Габриел и Андрей Ковачев за речта на Юнкер: Много силен акцент върху бъдещето на Европа

Според двамата евродепутати от ГЕРБ/ЕНП днес е ясно очертана европейската перспектива

Мария Габриел, европейски комисар за цифровата икономика и цифровото общество, коментира речта на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент за състоянието на ЕС, съобщиха от пресслужбата на Европейската народна партия.

 Днес чухме всички тук в Европейския парламент една много силна реч. Реч, която комбинира - от една страна - историите на успеха на Съюза от началото на мандата на тази Комисия, но от друга остава достатъчно разумна, за да очертае ясно бъдещите ни предизвикателства и да даде визионерска перспектива как можем да се справим с тях, каза Мария Габриел. Много е важно да започнем наистина с положителните новини - най-ниски нива на безработица за последните десет години, 8 милиона работни места, създадени от началото на този мандат. Това означава, че нашите мерки, свързани и с икономиката, и с развитието ни на отделни сектори, каквито са индустрията, каквито са телекомите, включително, дават много голям шанс и надежда за успех. Това означава междувременно, обаче, че трябва много ясно да продължим в определени посоки. И те са пряко свързани и с моя ресор като български еврокомисар по цифрова икономика и общество: най-напред да засилим търговската си програма. Принципът на реципрочност е основополагащ.

Много е важна и идеята за защитата на нашите стратегически инвестиции. Нека не забравяме, че Европа няма своя американски Гугъл, но Европа продължава да бъде силна в онази, скритата част на интернет - там, където е софтуерът, където са ни чиповете за сигурност. Много е важно такива малки стратегически предприятия да не попадат в чужди ръце. Както казва и председателят Юнкер - ясен обществен дебат по темата, пълна прозрачност, за да може всички да са наясно какво се случва. Вторият приоритет - много голям акцент върху индустрията. Не бива да се оказваме в ситуацията, в която беше Нокиа само преди няколко години. Загубихме битката с телефоните, защото ако през 2002 година Нокиа има 13 милиарда печалба, 2013 година има два милиарда печалба. Сега е много важно да наблегнем на цифровизацията на индустрията ни. Да позволим европейски шампиони да имат такава екосистема, че те да бъдат новатори, да могат да предлагат нови приложения и по този начин конкурентоспособността на нашата европейска икономика да има добавена стойност в онази силна, уникална, чисто европейска част. Много силен акцент, свързан с киберсигурността. Вече много пряко свързано с моя ресор.

Радвам се, че киберсигурността застава в центъра ни като общи усилия. Защото и сега благодарение на Директивата за сигурността на информационните мрежи ние имаме национални центрове. Много важно е обаче на ниво Европейски съюз да имаме механизъм за обща реакция, когато става въпрос за масова атака, много важен сигнал е да направим Агенцията за киберсигурност оперативна, ефикасна. Нейният мандат вече ще бъде не временен, до 2020 година, а постоянен, със засилени компетенции. За мен, лично, също толкова важно ще бъде, че за първи път ще предложим европейска схема за сертифициране на сигурността на продуктите. Ето нещо за потребителя, ето нещо за всеки, използващ мобилен телефон, компютър. Надяваме се по този начин да излъчим много силен сигнал и към държавите-членки. За мен също толкова важен е още един приоритет, който беше казан и от председателя Юнкер, това е темата за миграцията и сигурността. Несъмнено отбелязваме успех. Радвам се, че тук приносът на България беше толкова ясно подчертан. Важно е да не губим от поглед отговорността ни като Европейски съюз - да спасяваме човешки животи, да търсим решения за първопричините на миграцията и по този начин отстояваме своите ценности и принципи.

Във втората част на речта - много силен акцент върху бъдещето на Европа. Привлича вниманието това, че този дебат за бъдещето на Европа ще навлезе във финалната си фаза, когато ние - България - председателстваме съюза. Затова и днешният сигнал за това какви са възможностите, какви са принципите, въз основа на които ще бъде взето крайното решение, са сигнал и към нас като лидери в този Европейски съюз в този дебат. Шести сценарий на фона на петте предложени, но базирани на три ясни принципа - свобода, равенство, правова държава.

Няма как да не отбележим, че свободата не е даденост. Мирът в Европейския съюз е най-дългият период, който имаме в цялата ни история. Трябва да продължим да го отстояваме. За мен беше много силно посланието, свързано с равенството - нещо, което пряко ни засяга като българи. "Не" на втора категория граждани, "не" на втора категория работници. Знаете колко много говорихме за директивата за командированите работници. Един много конкретен сигнал, свързан с двойните стандарти на хранителните продукти. Няма българска майка, няма български потребител, който да не се интересува от темата. Много ясен сигнал от президента Юнкер, че това е неприемливо и недопустимо.

Освен това трябва да добавим още едни аспект, който и за мен е личен приоритет като български еврокомисар, а той е приоритет и на българското председателство - това са Западните Балкани. Виждаме една ясна, очертана европейска перспектива, разбира се, че тя е свързана с критерии. Но за този сигнал, който днес беше излъчен, аз съм сигурна, че за него е допринесла и активността и на българския премиер, и на България в последните месеци.

Много важно е да продължим и ние в тази посока, защото стабилността на Западните Балкани означава стабилност за Европа. Стабилността на нашите съседи е нашата стабилност. Инвестирайки в нея ще усетим позитивния ефект много по-бързо и много по-добре за всички нас.

Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ, заяви в коментар на речта на Юнкер: Когато критикуваме Европейския съюз, че не е ефективен, трябва да сме наясно, че страните членки не му позволяват да бъде ефективен. Когато страните членки не са единни, няма как и Европейският съюз да бъде ефективен. Какво искат европейските граждани? Повече физическа и социална сигурност за всички нас. Европейският съюз трябва да гарантира това - обща отбрана, общо опазване на външните граници, обща борба срещу тероризма, обмяна на разузнавателна информация и - разбира се - солидарно разпределение на тежестта, която идва от бежанците, обща външна политика, която да ограничи притока на такива бежанци към нашите южни и източни граници. Това са темите, по които трябва да се концентрира Европейският съюз. Разбира се, и социалната сигурност, инвестиции в конкурентоспособност, инвестиции в регионално развитие, кохезионна политика. И за мен е много важна тема здравеопазването, което също трябва да бъде подпомогнато на европейско ниво чрез обмяна на информация.