Марешки пише на Борисов: Озаптете Каракачанов, иска циганизация

Той е на мнение, че само Борисов може да спре това "безумие", като отхвърли стратегията на вицепрвемиера

Лидерът на "Воля" и зам.-председател на НС Веселин Марешки писа до министър-председателя Бойко Борисов и го призова да озапти вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов.


В отворено писмо Марешки пише на Борисов, че предложенията на Каракачанов за интеграцията на циганите всъщност е стратегия за допълнителна циганизация на България.

"Призоваваме ви да укротите действията на малкия Ви коалиционен партньор, които водят единствено до нагнетяване на напрежение и яростно противопоставяне в обществото", пише лидерът на "Воля" до премиера.

Според Марешки с концепцията на Каракачанов ромите няма да бъдат нито интегрирани, нито ще им се решат проблемите.


"Нима другите български граждани не биха искали безплатни къщи и земя, нима другите майки не искат безплатни детски градини и за техните деца?! Абсурдно е да се мисли, че чрез такива мерки ще се постигнат някакви добри резултати", посочи Марешки.

Той е на мнение, че само Борисов може да спре това "безумие", като отхвърли документа и разпореди да се планират адекватни мерки по темата.

"Воля" били на мнение, че вместо да се пишат безплодни партийни концепции е най-добре водеща роля в този процес да се поемат от държавата. Не трябвало тази роля да се преотстъпва на неправителствени организации или партии.

"Да се проучи успешният опит на страни като Испания и да се приложат вече доказани във времето ефективни мерки", предлага Марешки.

Бизнесменът продължава - ако "концепцията Каракачанов" се приеме и по този начин се дадат допълнителни права само на ромската част от населението на страната, това много ще повиши циганския вот към ВМРО и ще взриви обществото. Тогава "Воля" щели да предприемат мерки за бойкотиране работата на парламента.