Марешки: Ако Каракачанов имаше достойнство, да си беше тръгнал, за да изберем по-грамотен министър

"Ако Красимир Каракачанов имаше достойнство, трябваше да си тръгне и мястото му да бъде заето от достоен човек, а не от невежа." Това заяви пред Би Ти Ви лидерът на "Воля" Веселин Марешки по повод исканата оставка на военния министър. 

Според него Каракачанов не е незаменим. „Ние го харесвахме преди 8 месеца. Не сме против корабите и самолетите, но има приоритети, след като се решат по-належащите проблеми, като здравеопазването“, поясни политикът и обощи: „Не искаме страната да се тласне в хаос. Ако има избори ние ще имаме по-висок процент от предишния“, смята Марешки.

"На път сме да изхарчим парите за ненужни самолети, а пилотите ни съвсем да нямат пари за летателни часове. Авиобазата ни и сега функционира при постоянен недостиг на финансиране. Това е убийствено за пилотите. Каракачанов или не е осигурил достатъчно средства или парите са отклонени някъде", каза още Веселин Марешки.

„В България много лесно се обещава, но накрая някой трябва да свърши работата. Според нас, без да съм специалист, казвам, че сделката ще бъде спечелена от Ф-16“, разкри още той.
Марешки определи като "цинизъм" изказването на военния министър отпреди няколко месеца, че имаме достатъчно самолети МиГ-29 и ще вършат работа до 2030 г. въпреки това се купуват нови самолети.

„За цяла ескадрила трябват 3 милиарда лева, казва той, а сега какво се случва?", попита Марешки. „Ние ще изхарчим 6 милиарда лева за купчина стари железа. Дори най-натовската коалиция у нас не си позволи да направи тази сделка. Самите военни са срещу сделката. Няма нужда от безсмислени упражнения“, категоричен бе Веселин Марешки.