Малките ВЕИ-та поискаха оставката на Теменужка Петкова и шефа на КЕВР

Те настояват, че в сектора има двоен стандарт, който води до увеличение на тока за крайния потребител

снимка: cross.bg

снимка: cross.bg

Протестиращи фотоволтаици настояха за оставките на енергийния министър Теменужка Петкова и на председателя на КЕВР Иван Иванов. Те поискаха среща и с премиера Бойко Борисов. Протестиращите се събраха пред Министерски съвет.

Малките производители на електроенергия от възобновяеми енергийни източници твърдят, че в сектора има двоен стандарт, който води до многократно увеличение на цените за крайния потребител. По думите им, спрямо тях се прилага поправка в Закона за енергетиката, която не би трябвало да ги засяга.Според поправката, фирмите, изградили мощностите си по определена схема за европейско или национално подпомагане, нямат право да продават електроенергия на преференциални цени.

Този текст обаче не се прилага по отношение на големите производители на ток от възобновяеми източници и по този начин ги облагодетелства.Малките производители на ток от фотоволтаични съоръжения са недоволни, че и след последните промени в Закона за енергетиката остават тенденциозни по думите им разпоредби, които вече са довели 50 от фирмите до фалит. Възраженията им са срещу определянето на изкупните цени от парламента три пъти под себестойността на производството и против двойния стандарт при прилагането на определени текстове от закона, казва Павлина Трифонова от Съюза на европейските производители на зелена енергия:

"Да се спази действително правилно законът и да бъде приложен към фирмите, които действително имат двойно финансиране, тоест при тях се получават така, че те получават и преференциална цена, и са ползвали държавна европейска помощ за своето изграждане, а не, както тези малките по програмата за развитие на селски райони за разкриване на работни места".Земеделските производители с ведомствени бензиностанции да бъдат извадени от обхвата на Закона за горивата. Това предложение ще обсъждат министърът на икономиката Емил Караниколов и заинтересованите от закона страни.

"Процесът на фалити започна. Около 50 малки ВЕИ централи от общо 300 са фалирали. Проблемът се появи още през 2015 година, когато парламентът прие т.нар. "параграф 18" от преходните заключителни разпоредби на закона за изменение и допълнение на Закона за енергията, с който трябваше да се редуцират цените на изкупуване на активна електрическа енергия от фирми, финансирани с европейски или национални схеми за подпомагане. Това е грешка, допусната от държавата, а не грешка, допусната от ВЕИ фирмите". Това посочи в предаването "Преди всички" по БНР Тихомир Тошев от Съюза на европейските производители на зелена енергия.

Протестът на малките производители на енергия от възобновяеми енергийни източници, който е пред Министерския съвет, е неаргументиран, каза Теменужка Петкова на брифинг пред журналисти след днешното правителствено заседание. По думите й протестиращите имат претенции към промяна в Закона за енергетиката, която е била направена през юли 2015 г. С тази промяна е бил решен въпрос с финансирането на този тип производители на електрическа енергия. Те са били финансирани по оперативна програма, свързана с развитие на селските райони. В последствие, при определяне на цената от бившата ДКЕВР, тази субсидия, която те са ползвали, не е взета предвид и е определена преференциална цена, въз основа на която този тип производители са свръх субсидирани, припомни министър Петкова.Министърът на енергетиката добави, че при извършен одит от Европейската сметна палата е било констатирано двойно финансиране и са били дадени указания за предприемане на съответните мерки. В противен случай не е имало как да бъдат верифицирани разходите по оперативната програма. Заради това е била направена промяната в Закона за енергетиката през 2015 г. и това неоснователно субсидиране е било преодоляно.

През 2016 г. е била нотифицирана и държавната помощ за възобновяемите енергийни източници в България и тя е била приета с тази мярка. По този начин този тип производители на ток са получи такава цена, която съответства на разходите, които те са извършили. В последствие тази промяна в Закона за енергетиката е била обжалвана пред Конституционния съд, който е решил, че промяната е напълно закономерна и става въпрос за свръхсубсидиране на този тип производители, допълни министър Петкова.Енергийният министър уточни, че протестиращите имали претенции и към промяна в директива от края на 2018 г., защото те смятали, че промяната засяга тях. Петкова обаче изтъкна, че това не е вярно, защото няма връзка със свръх субсидирането, които в годините назад са получили този тип производители на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници.

"Този протест е абсолютно неаргументиран и това са теми, които ние сме обсъждали и се надявам колегите да си припомнят какво сме разговаряли през годините и как са се развили събитията", завърши Теменужка Петкова.