Макрон сред първите лидери, които поздравиха Зеленски за победата му в Украйна

Френският държавен глава прие новия си украински колега в Елисейския дворец по време на кампанията му

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон

Френският държавен глава Еманюел Макрон снощи беше един от първите чуждестранни лидери, които се обадиха на победителя на президентските избори в Украйна, комедийния актьор Володимир Зеленски, за да го поздравят, съобщи Франс прес. Макрон се обади на Зеленски, когото прие в Елисейския дворец по време на предизборната му кампания, "за да го поздрави за неговата победа на 21 април 2019 г.", съобщи френската посланичка в Украйна Изабел Дюмон в страните си в Туитър.
Зеленски от своя страна помести във Фейсбук снимка, на която държи мобилен телефон пред себе си. "Моите най-искрени благодарности на президента на Френската република Еманюел Макрон за неговите поздравления", гласи текстът под снимката на френски език.
Макрон беше единственият чуждестранен лидер, който се срещна със Зеленски преди вчерашния балотаж, отбелязва агенцията. Той прие кандидата от партия "Слуга на народа" в Елисейския дворец на 12 април, а малко по-късно същия ден се срещна и със съперника му, действащия президент Петро Порошенко.
Снощи Зеленски получи поздравления и от полския държавен глава Анджей Дуда, който го покани да посети Варшава.