Македонският "Канал 5": ЕС и НАТО все още чакат зелена светлина от Атина за Македония

Нито от гръцка, нито от македонска страна се потвърждава дали Гърция, съгласно договора, подписан в неделя край Преспанското езеро, е изпратила уведомление до председателя на Европейския съвет Доналд Туск и до генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, с което да потвърди позицията си, че всички пречки пред евроатлантическата интеграция на Македония са премахнати, предава скопският телевизионен „Канал 5“, цитиран от "Фокус".

Бившият посланик на Македония в НАТО Нано Ружин заяви, че не се съмнява, че Македония ще бъде възнаградена на срещата на високо равнище на Алианса на 11 и 12 юли, след като вчера министър-председателят Зоран Заев заяви, че Северноатлантическият съвет на НАТО е поставил на дневен ред поканата на страната.

Ружин обясни, че процесът за официалното членство в НАТО е процес, който ще отнеме известно време. Необходимо е членството да се ратифицира във всички парламенти на държавите-членки, както провеждането и допълнителни реформи.

Що се отнася до получаването на дата за започване на преговорите със Съюза, нещата остават несигурни. В навечерието на Европейския съвет във вторник и срещата на високо равнище на ЕС два дни по-късно, гръцкият вестник „Катимерини“ отново напомня на съпротивата, която Франция, подкрепена от Холандия и Дания, има по отношение на разширяването. От друга страна, на срещата се очаква разширяването да остане в сянката на темата за справянето с мигрантската криза, около която има огромно разделение между страните-членки.