Македонски политик: БГ политици спъват членството на Македония в НАТО, изпълнявайки заръките на Кремъл

Русия подкопава приятелските отношения между Скопие и София, убеден е зам.-генералния секретар на ВМРО-ДПМНЕ Петър Богоески

Македония и България имат една алтернатива и това е насърчаването на взаимните отношения. Развитие на партньорство и приятелство. В това сме обвързани още от миналото, то е необходимо в настоящето и само такава перспектива е приемлива в бъдеще. Това казва в свой анализ зам.-генералния секретар на ВМРО-ДПМНЕ Петър Богоески пред БГНЕС.

България има историческа роля и отговорност да подпомага пряко Македония по пътя й към НАТО и ЕС. В това отношение последните събития нямат значение и не представляват връщане към старите проблеми.

Договорът за добросъседство създаде някои предпоставки за започване на нова ера на добри взаимоотношения, но враговете на евроатлантическа Македония се опитват да подкопаят тези положителни процеси.

В този смисъл ключова роля играе пряката намеса на Русия в отношенията между македонската държава и църква и българската държава и църква. Започна се с това жалко решение на синода на БПЦ да замрази отношенията с МПЦ, под влияние на същия център на властта.

Днес сме свидетели, че политици от България, които са под източно влияние, настояват да създадат проблем там, където го няма с една цел - да изпълнят задачата на своите повелители да попречат на Македония да влезе в НАТО чрез нарушаване на добросъседските отношения между двете страни.

Вместо да се практикува Договорът на дело, се връща реториката от миналото, която никога не е донесла нищо добро - нито в Македония, нито в България.

Обръщам се към разума и към нагласите на по-младото поколение македонци и българи, които искат да живеят заедно, сплотени в рамките на обединена Европа.

Нека политиците, които слугуват на стереотипите от миналото, да престанат с опитите си да прекършат клона на общото бъдеще на младото поколение.