Македонската църква обръща поглед към Вселенския патриарх

Това е казал в интервю игуменът на Бигорския манастир архимандрит Партений

Македонската църква обръща поглед към Вселенската патриаршия, информира македонският телевизионен ”Канал 5“, като представя интервю на игумена на Бигорския манастир архимандрит Партений.
След като Македонската православна църква – Охридска архиепископия (МПЦ-ОА) помоли Българската православна църква (БПЦ) за помощ и посредничество за излизане от половинвековната несправедлива изолация, Българският синод веднага сформира комисия, поставяйки темата за македонската църква извън тясната рамка и получи междуправославен характер, заявява архимандритът.
„Съобщението на Вселенския патриарх Вартоломей, че той поема отговорност за нашия църковен въпрос, дава надежда, че ще се излекува от друга голяма рана в православния свят“, казва архимандрит Партений, цитиран от "Фокус".

"Вселенският патриарх Вартоломей", казва игуменът на Бигорски манастир, "е мъдър и богопросветлен йерарх с голяма репутация в света като миротворец, който е допринесъл много за запазването на единството в църквата и особено за решаването на няколко църковни спора.
В контекста на случая с Украйна той изтъква, че Вселенският патриарх нарочно е избрал името "Православна църква в Украйна", за разлика от "Украинската църква", която, според него, показва, че той е решен да се противопостави силно на еретическия етнофилетизъм".
„Надяваме се, че всички църкви ще се поучат от това, защото местната автокефална църква не принадлежи само на една нация, а на всички православни, които живеят в нейната юрисдикция, независимо от националността. За съжаление, ние виждаме как Сръбската православна църква (СПЦ) продължава да заявява, че трябва да контролира териториите на бивша Югославия, където се разпространяваше сърбизма вместо християнството. Ясно е, че патриархът (Вартоломей – бел. ред.) с голяма мъдрост и смирение възстановява изкривения авторитет на Вселенската патриаршия от векове, както и реда в църквата, както е предвидено в решенията на всеправославните събори, казва архимандрит Партений