Яхния от млада кокошка

На Симеоновден се коли курбан - петел или кокошка, от които може да сготвите чудна гозба

Необходими продукти:
кокошка - 1 бр.
масло - 200 г
доматено пюре - 2 с.л.
лук - 6 глави
брашно - 2 с.л.
червен/ бял млян пипер
сол

Начин на приготвяне: Кокошката се разрязва на порции и леко запържва в мазнина /за предпочитане е смесите олио с прясно масло/. След това към месото да прибавя лукът и малко водичка, като се оставя да къкри на огъня докато лукът поомекне. Тогава се слага и доматеният сос и лука и оставяме гозбата да къкри под капак за още 10-15 минути.

Когато месото е напълно сготвено, се добавя малко брашно, предварително разбито в студена вода, за да се закаши леко соса.

Готовата ясния се сервира в по-дълбоки чинии, като може да се украси със ситно нарязан магданоз и поръси с млян бял пипер.

За да подсилите вкуса на ястието - поднесете гозбата с чаша червено вино или студена бира.