Продукти:
6 скилидки чесън
1 кг картофи
мазнина за тавичката
250 г настъргано сирене
За заливката:
3 яйца
500 мл прясно мляко
сол на вкус
млян черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Чесънът се почиства и се накълцва на дребно. Картофите се обелват, измиват се и се нарязват на кръгчета.
2. Дъното на форма за торта (или кръгла тавичка) се намазва с мазнина и се нарежда пласт картофи. Поръсва се с чесъна и малко от сиренето.
3. По същия начин се редуват пластовете, докато продуктите свършат. По желание между пластовете може да се слага и малко масло.
4. Разбиват се яйцата с млякото и се поръсват със сол и черен пипер. Разбърква се добре и се заливат картофите. Отгоре се поръсва с останалото сирене.
5. Тортата се изпича в предварително загрята фурна на 200 градуса. Сервира се, докато е топла.
(Сп. Кулинарен Журнал)
Торта от картофи и сирене
Трябват ви 10 мин. за подготовка и 40 мин. готвене.