Топла салата?

Една изключителна рецепта със зелен фасул и поширано яйце

Продукти:

За 1 порция

2 бр. яйца
150-170 г зелен фасул
50 г сирене
2 с.л. червен лук (нарязан на ситно)
1 скилидка чесън
2 с.л. зехтин
1 ч.л. оцет
сол и черен пипер

Инструкции:

Загрейте вода в малка тенджерка, достатъчно, за да покрие яйце. Добавете щипка сол и оцета. Когато водата закъкри (не трябва да завира) счупете едното яйце в малка чашка, разбъркайте водата, за да се получи водовъртеж в средата на тенджерката, и внимателно изсипете яйцето вътре.

Гответе за 2-4 минути, докато белтъкът се свари, жълтъкът трябва да остане течен. Оставете яйцето в чиния върху кухненска хартия. Повторете с второто яйце.

Загрейте зехтина в тиган (или тенджера, но да е с капак) на средно висока температура. Добавете нарязания лук и счукания чесън. Гответе, докато омекнат, няма нужда да се карамелизират. Добавете зеления фасул и разбъркайте, за да покриете фасула със зехтин. Добавете 1-2 с.л. вода и сложете капак. Гответе за около 5-6 минути или докато бобът поомекне, а в средата да е леко хрупкав.

Дръпнете фасула от огъня, добавете натрошеното сирене, сложете отново капака и оставете така за няколко минути. Доовкусете със сол и черен пипер.

Прехвърлете зеления фасул в чиния, оформете го като малка купчинка и поставете внимателно двете яйца отгоре. Добавете течността, останала в тенджерката като дресинг.

Бележка:  Яйцата могат да са и твърдо сварени за тези, които не обичат течен жълтък.

Aкo опитате пошираните яйца с течен жълтък, той бавно се разтича върху зеления фасул и заедно с останалата от готвенето течност образува невероятен дресинг за тази лесна топла салата.

(topforma.bg )