Точно както я обичат французойките

Въздушна и изтънчена салата

Въздушната, или иначе казано "стъргана салата", много подходяща и за предястие. Въздушността на салатата идва точно от настърганите продукти, тъй като, докато падат във формата малките стружки с продукти, между тях остава въздух и прави салатата пухкава. А стъргането на продуктите е доста по-лесно от ситното им нарязване. 

Продукти

1кг сварени картофи 
4 (по-големи) сварени моркова 
1 буркан (от ~700 г) кисели/стерилизирани краставички 
300-350 г шунка /варено-пушено филе 
400 г майонеза смесена с  200 г цедено кисело мляко (или крема сирене) и пасирана вътре 1 скилидка чесън 
5-6 яйца 
сол 

за украса - чери домати, маслини, каперси, магданоз, или копър

Приготвяне: 
* Картофите  и морковите се белят и сваряват цели в подсолена вода; отцеждат се и охлаждат.
* Майонезата се смесва с цеденото мляко/крема сирене, 1-2 щипки сол и фино пасираната скилидка чесън. 
* Във форма /или купа, чиния/ на дъното се настъргват  половината количество сварени картофи  ~2-3 см пласт. Внимателно се разпределя  да има и по ръбовете на формата.  Картофите трябва да се опитат - ако не са поели достатъчно сол при варенето, тук се посоляват леко. 
* Върху тях се настъргват   половината сварени моркови, а върху тях - настърганото, или нарязано на тънки малки ивички филе. 
Всичко се залива/намазва  с половината част от млечно-майонезената смес. 

* Настъргват се останалата половина от картофите, върху тях морковите, белтъците на половината яйца (за настъргване отгоре и за цвят  оставяме повече всички жълтъци и половината белтъци - особено, ако са домашни - жълтият им цвят е наслада за очите :) ), посолява лека, ако трябва; останалото филе и краставички. 
* Разпределя се и останалата млечно-майонезена смес и внимателно разпределя по цялата повърхност :) не притискайте с лъжицата, идеята е да остава въздух между продуктите - докато престоява в хладилника, млечната смес сама ще се намести в тях. 
* Настъргват се останалите яйца и жълтъци и формата със салатата се прибира за 2-3 часа в хладилник.

Може да подредите тази салата на пластове с помощта на ринг за торта. Салатата е изключително лека въпреки продуктите, които съдържа.