Специална погача

Съдовете от стъкло са перфектни за печене на хляб

Продукти:

300 г кашкавал

600 мл прясно мляко

1 пак. суха мая

5 яйца

2

с.л. кисело мляко

сол

1 с.л. захар

3 с.л. олио

1.5 кг брашно

125 г масло

Всички продукти да са на стайна температура.

Затопляме млякото и прибавяме към него захарта, маята (размиваме добре), яйцата (като оставяме два жълтъка от тях за намазване, а останалите разбиваме и прибавяме), солта, олиото и киселото мляко.

В друга купа пресяваме брашното.

Започваме да добавяме брашното към сместа. Когато е омесено, правим три или пет топки. Разточват се на кори и се намазват една по една с маслото. Между тях се настъргва кашкавал (без последната кора). Наредените една върху друга кори (като торта) се нарязват на 4 и всяка от тях – на още четири. Стават 16 парчета (като за торта).

Навиват се като кроасани и се редят в тавата. 

Забележка: навитите като кроасани парчета много приличат на кръгчета, а не на кроасани. Подредете 4 в средата на тавата – в легнало положение, а другите като лъчи около тях – както бихте сложили кроасан да се пече (като кифличка). 

Когато станат двойни по обем, намазват се с яйце и се пекат. 

Ще стане още по-хубаво, ако сложим и сирене между корите освен кашкавал .

Съвети:

1. Съдовете от стъкло са перфектни за печене на хляб, тъй като в тях дъното и страниците на хляба не прегарят, кората става тъничка и нежна и никой не би я извхърлил, дори и да не обича кора. 

2. За намазването – добре е да разбъркаме жълтъците с една лъжица плясно мляко – така погачата не мирише на жълтък, цветът й е по-бледо-жълт и жълтъкът не прегаря при печенето

3. За реденето в тавата: ако разделите тестото на осем части – можете да направите следното:

– разточвате осем тънки кори. Първите четири налагате една върху друга, като пак намазвате с масло и ръсите с кашкавал всяка кора, след което навивате на руло. Правите същото и с вторите четири кори. Така имате две рула. Краищата на всяко руло се отрязват и се слагат в средата на тавата – с неравната част нагоре (тоест там, където е рязал ножът – трябва да се постави върху тавата) – изглеждат като рози по този начин. Останалата част от рулата се нарязва на зиг-заг – като кроасани. Без да разваляте рулата – редите ги около основните четири парчета в кръг – просто вдигате единия зиг-заг и го слагате в тавата. После правите същото и с другия. 

(kambanka.wordpress.com)