Рекордьорът сред месата по съдържание на белтъчини

Заешкото месо е алтернатива за здравословно и диетично хранене.

Със своите изключителни хранителни качества заешкото месо е алтернатива за здравословно и диетично хранене.

По съдържание на белтъчини заешкото месо държи рекорда спрямо останалите видове месо. Белтъчините в заешкото месо са - 22%, в свинското - 13,8%, в говеждото - 10%, в телешкото - 19%, в овчето - 14%, в пилешкото - 19%, в пуешкото - 21%. Заешкото месо превъзхожда останалите видове месо и по съотношение на пълноценните и непълноценните белтъчини. Усвояването на белтъчините на заешкото месо в човешкия организъм е 90%, докато за другите видове месо е максимум 64%. 

Заешкото месо е бедно и на мазнини. Сравнено с останалите видове месо и тук има най-добри показатели. Мазнините в заешкото месо са - 5%, в пилешкото - 16%, в телешкото - 21%, в свинското - 33% , в овчето - 27%, в пуешкото - 22%. С изключение  на кравето мляко  заешкото месо съдържа  най-малко холестерин от всички храни от животински произход. В един килограм заешко месо се съдържа от 220 до 250 мг холестерин, за сравнение в пилешкото месо е от 360 до 1000 мг в свинското е от 580 до 1300мг. в телешкото от 375 до 840 мг. Поради ниското съдържание на холестерин заешкото месо е препоръчително за  консумиране от хора  страдащи от проблеми със сърдечносъдовата и храносмилателната система и съпътстващите ги заболявания, като  високо кръвно налягане, болести на черния дроб и жлъчката, затлъстяване, гастрит, атеросклероза и други проблеми които пречат на човек да води пълноценен и здравословен начин на живот.

ЗАЕШКО С БЯЛО ВИНО

Продукти: един килограм заешко месо, 4 с.л. растителна мазнина, 1,5 ч.чаша бяло вино, 1 ч.чаша ориз, 5-6 скилидки чесън , 1 връзка магданоз, 1 с.л. брашно, 2 л. олио, 1 дафинов лист, 7-8 зърна чер пипер, сол на вкус.


Приготвяне: нарязваме месото на порции, посоляваме го на вкус и го запържваме в мазнината до зачервяване. Така приготвеното месо поставяме в глинен или огнеупорен съд,  поръсваме с магданоз, заливаме с виното и слагаме черния пипер, чесъна и дафиновия лист, задушаваме 50 минути на умерен огън. Размиваме брашното с малко вода и го прибавяме към ястието. Отделно сваряваме ориза с 2 с.л. олио и 2,5 ч.чаши вода , малко сол и 4-5 зърна чер пипер. Сервираме порции от месото с малко сос и гарнираме с варения ориз.

(doka-dietichno.blogspot.com)