Пържолки в зелев лист за новогодишната трапеза

Чудесна идея, ако сте решили да посрещнете Нова година с приятели

Пържолите в зелев лист са чудесно зимно ястие, което може да приготви и най-начинаещият готвач, чудесна идея за посрещане на гости. Те много напомнят на зелевите сърми, но се правят много по-лесно. Освен това са много подходящи за хора, които предпочитат разделното хранене. 

Необходими съставки:

кисело зеле
пържоли - по ваш избор /свинска или телешка, вратна, котлет с кост или без кост/
черен или бял пипер
сладък червен пипер
кимион

Подготовката на продуктите: Отделяте листата кисело зеле. Най-добре е да изберете по-голяма зелка, за да бъдат зелевите листа по-големи и всяка пържола да може да бъде увита в един лист. Смесвате подправките в чаша. 

Начин на приготвяне: Поръсвате всяка пържола със сместа от подправки, след което я увивате в листата от кисело зеле възможно най-стегнато. На дъното на гювеч слагате 2 листа кисело зеле, а върху тях нареждате завитите пържоли. Добавяте в гювеча ¼ чаена чаша зелев сок.

Слагате гювеча задължително в студена фурна. След като сложите гювеча с пържолите във фурната, включвате на 220 градуса и след като достигне температурата, намалявате на 180 градуса и ги оставяте още минимум час.

Може да приготвите пържолите в зелев лист и в тава. В такъв случай поставете върху тавата алуминиево фолио и печете така, като накрая махнете фолиото и ги оставите да се запекат за 10 минути.

Пържолите стават много крехки и вкусни. За да бъде пълно удоволствието от похапването на ястието, поднесете с чаша хубаво вино - за предпочитане червено, леко охладено.