Брандът ''Черноморска кухня'' официално ще бъде регистриран от ЕС

Една от рецептите: Грилован паламуд

В началото на 2020 г. се очаква брандът ''Черноморска кухня'' официално да бъде регистриран от ЕС като търговска марка.

Идеята е до 2025-а година "Черноморската кухня" да влезе в топ 20 на световните класации за регионални кухни.

Селекцията от блюда, продукти и сосове, характерни за Черноморския регион, вече е завършена.

Проектът „Черноморска кухня“ включва всякакви характерни за региона храни – риби, меса, плодове, зеленчуци, сирена, билки и подправки. Чрез новата кулинарна марка Черноморието ни има всички шансове да се превърне в атрактивно място за гастрономически туризъм, благодарение не само на продуктите, които ни дава природата, но и на майсторството на родните ни готвачи.

Морските деликатеси все по-често присъстват в нашето меню. BGtourism.BG представя една оригинална рецепта на шеф Димитър Дичев от Пловдив, който заедно с екип от специалисти е част от бранда „Черноморска кухня“. 

Грилован паламуд

Продукти: 
Филе от паламуд – 180 гр
Червени чушки – 200 гр
Карфиол – 50 гр
Спанак – 50 гр
Праз – 20 гр
Червен лук – 20 гр
Чесън – 10 гр
Лук – 10 гр
Шарлан – 20 гр
Масло – 40 гр
Сол
Пипер
Копър – 2 вр.
Лион – 50 гр
Оцет – 50 мл
Черен пипер на зърна – 1 гр
Дафинов лист – 1 бр.
пюре от червена сладка чушка, печен чесън, сол и лимон

Марината от оцет, захър, сол, вода, черен пипер на зърна, дафинов лист за червения лук.
Запичане на карфиола в масло.
Сотиране на спанака с лук, чесън и масло.
Хлорофилно олио от копър.
След изпичане на рибата се потапя в марината от чесън, копър и шарлан.
Чипс от праз на жулиени овкусени със сол.