Кекс карамел

Не само невероятен вкус и аромат, но и истинска радост за окото

Необходими продукти:

за карамела:
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.л. вода

за крема:

3 яйца
 ванилия
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. мляко
1/4 ч.ч. мляко на прах

за кекса:

2 яйца
1 ванилия
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 1/4 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. мляко
2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.ч. какао

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180°С. Пригответе метална форма за кекс и я поставете в тава или огнеупорен съд, в който да налеете по-късно вода.
2. Разбийте добре с миксер или с блендер яйцата за крема със захарта, ванилията, прясното и сухото мляко. В отделен съд сложете яйцата за кекса и ги разбийте с ванилията, захарта, млякото, олиото, брашното с бакпулвера и какаото. Сложете захарта за карамела в малък съд на котлона и прибавете водата. Оставете я да се разтопи и да добие златист цвят.
3. Излейте карамела на дъното на металната форма за печене и леко го разнесете по стените на съда. Веднага добавете сместа за крема, а след това и тестото за кекса.
4. Налейте гореща вода в съда, в който сте поставили металната форма и сложете сладкиша да се пече за около 50 мин във фурната. Оставете го да се охлади и го сложете в хладилника за няколко часа. Обърнете го в поднос или голяма чиния преди да го разрежете и поднесете, като преди това потопите дъното на формата в гореща вода за няколко минути.          

Тестото за кекса е нормално да потъне в сместа на крема при добавянето му в металната форма.

(Сп. "Рецепти за здраве")