Как се избира диня?

Изсъхналата дръжка не винаги означава зрял плод

В разгара на лятото пазарите, магазините и крайпътните барачки се изпълват с огромни купчини мамещи на вид дини. Разбира се, от тази гледка устата ни се налива със слюнка, но как да изберем най-качественият – едновременно зрял, вкусен, но и отгледан с минимално използване на пестициди, плод? След като вече ви разказахме за полезните свойства на динята и най-интересните начини за хапването й, сега на какво да обърнем внимание по време на покупка и след това. 

Не купувайте диня преди началото на август. Дори най-ранните сортове успяват да узреят естествено едва в края на юли. Всички дини, които виждате по пазарите преди това, са зелени, внос от по-топли страни или зреенето им е било „пришпорено” със солидно количество химикали. 

- Зрялата диня издава кънтящ звук, когато почукате кората и скърца дори при леко притискане.

- Не купувайте сцепена или нарязана диня. Първо, защото плодът се състои предимно от вода и след нарушаване на целостта на кората за минути губи свежестта си. И второ, защото по този начин във вътрешността лесно проникват опасни бактерии.

- Не се хвърляйте на най-големите дини, които има на пазара. Колосалният размер е сигурен признак, че тези екземпляри са получили прекалено много азотна тор и съответно съдържат повече нитрати. Твърде малките дини пък обичайно са недозрели. Най-добрият избор са плодовете със среден размер.

- Колкото по-малко е жълтеникавото петно на обратната страна на динята, толкова е по-зряла. 

- Колкото и примамливи да изглеждат сергиите край пътя, никога не купувайте диня от магистралата. Дори и след отрязването си от бостана, плодът продължава да „диша” с кората си и попива токсините от въздуха.

- Изсъхналата дръжка не винаги означава зрял плод. Същият ефект се получава, ако няколко дена преди откъсването на динята, „опашката” просто е била пристегната.

- Нитратите в динята се разпределят неравномерно. Най-много са в кората и близост до нея и по-малко в сърцевината. 

- Сигурен признак за високо съдържание на нитрати в динята е жълтият цвят на жилките, които прорязват червената сърцевина. Консумирайте само плодове с бели жилки.

- Не е разумно да приготвяте сладко от корите, подобно на нашите баби. При съвременното отглеждане на дините именно в тях се натрупват най-много вредни вещества.

- Огледайте се за петна по динята.  Жълтите петна по динята, известни още като полеви петна, се образуват при престой на плода върху земната повърхност. Зрелите дини имат кремавожълти или оранжево-жълти петна, но те никога не са бели.

- Огледайте се за "следи" по динята. Тези мрежоподобни кафяви петна по динята се образуват вследствие на многократно опрашване на цветовете на плода от пчелите. Колкото повече петна има по нея, толкова по-сладка е тя.

- "Мъжка" или "женска" е динята?  Много хора не знаят, че фермерите диференцират дините по пол. Например " мъжките" са големи на размер, имат продълговата форма и притежават воднист вкус, докато "женските" са закръглени и много по-сладки.

(Източник: hera.bg, Framar.bg)