Щоленът е традиционен немски коледен десерт. Този кекс трябвало да „напомня” по форма и цвят завития в пелени Спасител. Днес съществува изобилие от рецепти за приготвянето на този вкусен десерт. Най-традиционният и известен сред тях обаче си остава Дрезденският. Прието е щоленът да се пече 3-4 седмици преди Коледа и да се съхранява на прохладно място 2-3 месеца. Тайната на този сладкиш се крие в това, че колкото по-дълго се пази, толкова по-вкусен става.
Необходими продукти: за омесване:
100 мл пълномаслено мляко
12 г суха мая за хляб
110 г брашно
За тестото:
150 г краве масло + за смазване на формичките
230 г брашно
45 г захар
1 ч. л. сол
1 средно голямо яйце
30 мл вода
За сместа от ядки и плодове:
250 г стафиди
100 г захаросани портокалови кори
100 г захаросани лимонови кори
50 г накълцани бадеми
30 г орехи
30 г лешници
За поръсване:
55 г пудра захар
55 г ванилова захар
115 г краве масло
Десертът, който напомня завития в пелени Спасител
Щолен – най-вкусният коледен сладкиш