Ако си от "отбора" на мързеливите зелеви сарми

При това приготвени във форма за кекс

Необходими съставки:

кисело зеле - 6 листа, големи
кайма - 600 грама
ориз - 2/3 чаена чаша
праз - 2 стръка
червен пипер - 1 чаена лъжица
чубрица - 1/2 чаена лъжица
черен пипер - 1/3 чаена лъжица
олио - 2/3 чаена чаша

Рецептата:

Ако не ти се занимава да завиваш сарма по сарма, да ги нареждаш в тенджера и да внимаваш как ще ги свариш, то рецептата за мързелива сарма във форма за кекс е твоята рецепта. Вкусът на мързеливата сарма е класическият вкус на зелеви сарми, а приготвянето й е още по-лесно. Друг голям плюс на мързеливата зелева сарма е симпатичният външен вид, който ще впечатли дори и претенциозни гости.

Първата стъпка от рецептата за мързелива зелева сарма във форма за кекс е подготовката на плънката. Нарязвате праза на ситно, измивате ориза и го отцеждате от водата. В голям тиган или тенджера сгорещявате олиото и изсипвате лука и ориза. Разбърквате, докато оризът стане стъклен за около 5 минути.

Сваляте ориза от котлона и към него добавяте каймата, разбърквате добре, така че каймата да не стане на бучки. Връщате на котлона, добавяте подправките и 1 една чаена лъжица сол и запържвате, докато каймата стане на трохи. Тогава добавяте 1 ½ чаена чаша вода и оставяте сместа да ври на тих огън. След като водата е напълно абсорбирана, сваляте сместа от огъня.

Във форма за кекс, намазана с мазнина, най-добре формата да е с дупка, нареждате плътно зелеви листа. Нареждате ги така, че формата да бъде облечена със зелевите листа. Разпределяте сместа във формата и отгоре завивате със зелето, така че плънката да е напълно покрита. Наливате 1 ½ чаена чаша вода и печете в предварително загрята на 170 градуса фурна за около час-час и нещо, докато течността е напълно абсорбирана.

(supichka.comІ