7 трика за бързо приготвяне на храна за режим

И защо предварителната подготовка е важна?

Готвенето ви отнема много време и енергия всеки ден, а ресторантите не са опция, защото храната не винаги е здравословна, а и не е по джоба ви? Това на пръв поглед е доста стабилен аргумент, за да се откажете от спазването на хранителен режим… Но както много добре знаете, ако има желание, има и начин!

Ако най-голямата пречка за вас при изпълнението на хранителен режим е постоянното готвене или липсата на време, ето 7 трика, които ще ви помогнат да преминете през това препятствие с минимални усилия.

Защо предварителната подготовка е важна?

Ако предварително приготвяте храната си за няколко дни напред, ще се спасите от „неволното“ хапване на вредни неща и ще се храните много по-здравословно. Просто и кратко!

Когато знаете, че хладилникът ви не е празен и че имате готови порции храна, която се вписва в режима ви, няма да ви се налага да поръчвате пица по телефона, нали?

Прекрасно е, когато се приберете изморени от работа и не ви е да готвене, да имате приготвена храна, която просто трябва да грабнете и изядете. Мисълта за това ще ви даде спокойствие и увереност, че ще успеете.

Можем да почнем да приготвянето храната си за седмицата още от неделя. Кои са конкретните 7 стъпки, за да достигнете до такова ниво на ефикасност?

Планирайте храненията си

Ако спазвате хранителен режим, значи в него е описано какво да ядете, така че пропуснете тази стъпка. Но ако в момента не сте на режим или в него не е написано какво да ядете по дни, тогава не разчитайте на импровизации в последния момент, а отделете 30 минути и си направете план.

По този начин мисълта какво да ядете утре няма постоянно да ви тормози и в това отношение ще се почувствате спокойни и безгрижни.

Измислете си няколко разнообразни дневни менюта и направете план как да ги съчетаете, така че да се разминете с по-малко готвене! Например, вместо да избирате различен обяд за всеки ден от седмицата, изберете 2 или 3 опции, които най-много ви допадат, и ги редувайте. След това запишете избраните ястия за закуска, обяд, вечеря и междинни хранения на лист хартия, а отдолу направете списък с продуктите, които ще ви трябват, за да ги приготвите.

Това ни отвежда и към следващата стъпка…

Пазарувайте предварително за цялата седмица

Да преминем от планирането към изпълнението. Какъв е смисълът да планирате какво ще хапвате, ако накрая се окаже, че нямате нужните продукти? Повечето хора не обичат да пазаруват в големи количества, защото мисълта да дадат наведнъж 70-80 лв за храна ги спира. Но по-добре ли е да ходите по 5-6 пъти седмично до магазина? Повярвайте, накрая дори ще изхарчите повече пари, защото всеки път ще добавяте по нещо излишно…

Да не говорим и за огромната загуба на време, а времето е най-ценният ресурс!

Вместо това използвайте списъка с желаните продукти, който вече съставихте, и напазарувайте всичко наведнъж.

Тази стъпка има още един плюс: Когато пазарувате за цялата седмица, ще можете лесно да следите разходите си за храна и да се придържате към бюджета си.

Осигурете си кухненска везна

Ако си купите везна, това ще са най-добре изхарчените ви 20 лв., ако искате да влезете във форма! Инвестицията не е голяма, но си заслужава всяка стотинка и ще ви бъде от полза винаги. Това е уред, който всяко домакинство трябва да притежава.

Да, мисълта да претегляте всичко, не е приятна, но само по този начин ще постигнете наистина впечатляващи резултати, а не посредствени!

Истината е, че храненето и тренировките не са изкуство, а точна математика – на базата на дневния си калориен прием вие трябва да изчислите грамовете храна, които да консумирате на всяко ядене.

Купете си кутии за съхранение на храна

Те са леснопреносими, съхраняват храната в най-прясната й форма, а и са удобни за организиране на хладилника, защото не заемат голямо пространство… Затова задължително ги прибавите към арсенала си от кухненски съдове! Просто сложете 1-2 кутии в чантата или раницата си и ги носете със себе си на работа, училище, университет, поход – или където изобщо ви се налага да ходите. Повече за храненето на работното място и в училище може да научите тук.

Носенето на кутийки с домашно приготвена храна е практика дори в западните държави и няма нищо срамно в това. Свикнете с тази идея и й дайте шанс, защото тя може да бъде само във ваша полза!

Съвет: Когато избирате кутия, обърнете внимание на пластмасата, от която е изработена. Препоръчвам ви да се насочите към кутии, изработени от полипропилен (PP), защото тази пластмаса се счита за най-безопасна за употреба с храна. Търсете този символ на дъното на кутията.

Гответе в големи количества

Доколкото това е възможно, разбира се. Например, докато печете месото си във фурната, може да сварите картофи, броколи или други зеленчуци на котлона. Може да правите каквито комбинации се сетите, важното е да са заети колкото се може повече уреди.

Мобилизирайте се в кухнята и не губете време. Фокусирайте се единствено върху готвенето и ще се учудите колко лесно и бързо може да се приготви всяка една храна.

Викнете приятели

Готвенето се превръща от досада в забавно занимание, когато има с кого да се сподели. Слушайте музика, докато готвите, или пък поговорете с близките си.

По този начин няма да усетите кога е минало времето. Не забравяйте, че е важно да ви е забавно, независимо какво правите!

Запасете се с подправки

Подправки

Подправките могат да направят и най-скучното ястие нестандартно и различно. Ако знаете как да ги ползвате правилно, може да сътворите чудеса в кухнята.

Едно и също ястие, овкусено по 10 различни начина, може да има 10 различни вкуса. Така няма да се отегчите дори и менюто ви да е сравнително еднообразно.

Примерен списък за пазаруване:

Той, разбира се, е ориентировъчен:

Месо: пилешко, пуешко, червено месо (избягвайте късове с много мазнина), заешко, прясна риба и ракообразни.
Млечни продукти и яйца: яйца, извара, прясно мляко, кисело мляко (без добавена захар), котидж сирене и кашкавал.
Зеленчуци и кореноплодни: броколи, спанак, тиквички, патладжан, лук, чесън, моркови, картофи, чушки, гъби, маруля, рукола, зеле, домати, краставици и други.
Зърнени и бобови храни: боб, грах, леща, кафяв ориз, овесени ядки (едри), киноа, нахут, 100% пълнозърнест хляб и други.
Плодове: цитрусови плодове (киви, грейпфрут, портокал, лимон), горски плодове (малини, ягоди, къпини, боровинки), ябълки, банани, праскови, нектарини, кайсии.
Здравословни мазнини: зехтин, кокосово масло, несолено краве масло, авокадо.
Ядки и семена: ленено семе, чиа, бадеми, кашу, бразилски орех, лешници, орехи, сусам, тиквено семе.
Подправки и подсладители: всякакъв вид пресни и сушени подправки, балсамов или ябълков оцет, стевия, мед и други натурални подсладители.
С тези продукти може да си направите традиционни български ястия или пък да изпробвате някои нестандартни рецепти.

От зеленчуците може да си направите салата или да ги добавите към ястията. С плодовете и ядките пък можете да направите междинни хранения.

Задължително условие е да постигнете добър баланс между чист протеин, здравословни мазнини и естествени въглехидрати. Най-важното правило, ако целта ви е горене на мазнини, е да не прекалявате с въглехидратите – тях трябва да си ги „заслужите“ чрез тренировки и физическа активност.

Предполагам повечето от вас ще приготвят предварително само обяда и вечерта си, защото закуската не отнема много време. Например, може да приготвите мляко с овесени ядки или омлет с извара за не повече от 5-10 минути.

Но всичко, разбира се, зависи от предпочитанията ви.

Източник: www.fitbg.net