"Лукойл": Марешки използва трибуната на парламента за очерняне на конкуренти

От компанията възразяват срещу внушенията, направени от лидера на "Воля", че компаниите от групата ЛУКОЙЛ укриват данъци

Пресслужбата на Лукойл България разпространи изявление във връзка с изказване на зам.-председателя на Народното събрание и лидер на партия “Воля” Веселин Марешки, направени в българския парламент.

"Категорично възразяваме срещу въведената от г-н Марешки практика да използва трибуната на българския Парламент за очерняне на бизнес-конкуренти и рекламиране на собствен бизнес. Подобно поведение от страна на заместник-председател на висшия законодателен орган в държавата е пример за злоупотреба с власт.

Припомняме, че далеч преди посещението на Председателя на Европейския парламент, още през април 2017 г. Българската петролна и газова асоциация сигнализира Европейската Комисия за множество нерешени въпроси във връзка с нормалното функциониране на пазара на горива в страната и нарушаване на произтичащите от европейското право общи принципи, залегнали в Договора за Европейския съюз, и по-конкретно общия принцип за върховенство на закона. Сигналът е надлежно заведен по установения ред за сезиране на компентентната институция – Европейската комисия.

Още по-категорично възразяваме срещу внушенията, направени от г-н Марешки, че компаниите от групата ЛУКОЙЛ укриват данъци. Заявяваме, че всички дружества от групата ЛУКОЙЛ са постоянно подлагани на ревизии и проверки от страна на всички контролни финансови органи в държавата. Всички направени ревизии са завършили със съответните ревизионни актове. Документално е установено, че заплатените от компаниите дължими данъци, акцизи и други вземания са в размер на близо 32,5 милиарда лева (виж приложената таблица). В този смисъл, призоваваме Министъра на финансите и ръководителите на съответните финансови органи да информират обществеността:

- има ли и колко са ревизиите, завършили с ревизионни актове на компаниите от групата на г-н Марешки в сектора на търговията с горива?

- има ли и колко са месеците през 2016 г., в които фирмата за търговия с горива на г-н Марешки е внасяла в хазната ДДС в размер, по-голям от 20 лв.?

В последните месеци г-н Марешки нееднократно отправи публични намеци за оказван върху него политически натиск, свързан с бизнеса му, докато в същото време сам се възползва от позицията си на заместник-председател на Народното събрание, за да упражни такъв и да инициира две лични срещи с генералния директор на „ЛУКОЙЛ-България”. На тези срещи той ясно и категорично чу нашата позицията за равнопоставеност на всички участници на пазара и върховенство на закона. По този повод заявяваме, че тази позиция няма да се промени, независимо дали е изказана публично или на четири очи."