Летен грип поваля туристи по морето

Инспектори от РЗИ-София пък откриха мръсотия в 4 открити басейна в столицата

Летен грип напълни лекарските кабинети по морето. Той се проявява освен с висока температура и втрисания и със стомашно-чревни неразположения, съобщава "Монитор“.

Повечето от общопрактикуващите лекари обаче не дават проби за изследване в регионалните здравни инспекции, за да не губят време, и направо изписват лекарства на пациентите. Затова и цифрите от статистиката на инспекциите са твърде малки в сравнение с реалната картина.

Във Варна например за последните два месеца острите респираторни заболявания, по данни на Регионалната здравна инспекция, там са 367, а ентероколитите са 129. На практика обаче те са поне три пъти повече, коментираха общопрактикуващи лекари.

Подобна е и картината в Добрич. Там при подадени проби в РЗИ са установени 243 остри респираторни заболявания и 48 ентероколитни. Ентероколити удариха курортистите и по Южното Черноморие.

Междувременно инспектори от РЗИ-София откриха мръсотия в 4 открити басейна в столицата. От РЗИ обаче отказаха да съобщят кои са те. На собствениците на въпросните басейни са издадени предписания. Лабораторните изследвания са установили, че замърсителите са механични. Инспектори взимат проби от басейните и през деня, докато има посетители.