Ранното коледно озвучаване в магазините е стресиращо

Ранното коледно озвучаване в магазините е стресиращо, защото напомня за задълженията по празниците, като купуване на подаръци и посрещане на гости, съобщава БТА. То е дразнещо и за служителите, които работят там, защото непрекъснато слушат подрънкването на звънчета.

Коледните песни ни напомнят за финансовите и емоционални притеснения по празниците, които се водят радостни, но всъщност са изпълнени със стрес.

Професор Питър Кристенсън от колежа "Луис енд Кларк" в Портланд обясни, че Коледа е свързана с притеснения най-вече заради подаръците. Очакванията са "да прочетеш мислите на близките и да им осигуриш идеалния подарък". Музиката се намесва в този стрес.

Анкета на Американската асоциация на психолозите установи преди време, че 61% от хората изпитват стрес по Коледа, като 1/3 казват, че през този период са много по-притеснени от обичайното. 

Стресът може да се прояви физически с главоболие, високо кръвно и болки в гърдите. Той увеличава риска от болести като диабет, астма, артрит, високо кръвно, или ги влошава. Освен това хормонът на стреса кортизол може да увеличи натрупванията на тлъстини в тялото и да предизвика напълняване.