Лекари: Асанж бавно полудява

Джулиан Асанж

Джулиан Асанж

6-годишният престой на Джулиан Асанж в посолството на Еквадор в Лондон е опасно както за физическото, така и за психическото му здраве. Това сочат резултатите от последния му медицински преглед, извършен от двама медици през октомври в рамките на общо 20 часа за 3 дни.

„Макар и резултатите от прегледа му да са защитени от поверителността между лекар и пациент, професионалното ни мнение е, че продължителното му задържане е физически и психически опасно за него и е в явно нарушение на човешкото му право за достъп до здравеопазване“, обявиха двамата лекували го доктори за в. „Гардиън“, цитирани от Нова телевизия.

Сондра Кросби – доктор и доцент в Училището по медицина и обществено здравеопазване към Бостънския университет и д-р Брок Крисхолм – клиничен психолог, базиран в Лондон подновиха и призивите си да бъде осигурен на Асанж безопасен достъп до болнично заведение.

„Проверката ни констатира, че той не е получавал достъп до слънчева светлина, излагане на подходяща вентилация и външна среда повече от пет години и половина, което е повлияло значително на физическото и менталното му здраве“, обобщиха Кросби и Крисхолм.