Лъвчета, дъх на Пеевски и натиск към общински съветници

"Кой" ще гледа по добре лъвчетата Терез и Масуд - Пазарджик или Холандия?

Снимка: фейсбук

Снимка: фейсбук

Издаваният от депутата от ДПС Делян Пеевски вестник "Телеграф" си приписа сериозни заслуги по спасяването на две лъвчета от зоопарка в Разград, пише "actualno.com".

Впечатление прави, че на първа страница на днешния брой на "Телеграф" е поместено голямо заглавие "Зеления октопод краде българските лъвчета". Под него нескромно се допълва ""Телеграф" ги спаси да не умрат от глад".

Според информация на "Дневник" е оказван натиск върху общински съветници на ГЕРБ и ДПС да гласуват предложението за даряване на лъвчетата на зоопаркът в Пазарджик. 

Законът забранява притежаването на големи котки от частни лица.

Още преди три месеца обаче, главният редактор на "Телеграф" се е свързал с "Дивите животни" с искане да ги осинови. След като се изяснило, че това е незаконно, "Телеграф" е направил дарение на сухо мляко за животните, а главният редактор присъствал лично при договарянето на споразумението за намиране на нов дом между община Разград и "Четири лапи". 

Впоследствие е оказан натиск от община Пазарджик за преместването им там, твърдят от "Четири лапи".

Кметът на Разград д-р Валентин Василев, който е ветеринарен лекар по образование, обяви при разискванията за гласуване на решението, че не може да каже дали лъвчетата ще се чувстват по-добре в Холандия или Пазарджик. Василев обаче вярва, че в Пазарджик ще се грижат добре за лъвчетата Терез и Масуд. Освен това, според Василев идеята те да отидат в Холандия е "заобикаляне на закона", но разградският кмет каза и, че законовата база не е свършена, информира "Дарик".

Припомняме, че на 21 декември Община Разград гласува решение да дари на Пазарджик двете спасени от зоокът в Разград лъвчета. По този повод защитниците на животните от "Четири лапи" организират спешно протест срещу това решение пред Министерския съвет на 22 декември, от 14:00 часа.

От 2010 г. насам "Четири лапи" правят опити да спрат развъждането на лъвове в Разград и да затворят т.н. зоологическа градина в града. Според тях, мястото не отговаря нито на законовите, нито на хуманните изисквания.