"Инерком" излиза от бизнеса с фотоволтаици

В същото време Гинка Върбакова е заявила отново желанието си да купи ЧЕЗ

Гинка Върбакова

Гинка Върбакова

Фирмата на Гинка Върбакова - "Инерком България", уведоми КЗК, че в нейното портфолио вече няма фотоволтаици.

„Днес, 21 септември 2018 г., „Инерком България“ ЕАД, след значителна промяна в обстоятелствата и отстраняването на всички предпоставки и изразени опасения от Комисията за защита на конкуренцията по предстоящата концентрация, подаде в Комисията ново уведомление по реда на чл. 79, ал. 1 от ЗЗК. В групата на“ Инерком“ беше извършено преструктуриране, в резултат на което дружествата-производители на електрическа енергия от фотоволтаични централи, не са част от портфолиото й. Планираната концентрация ще бъде осъществена въз основа на договора за покупка на акции, сключен на 23 февруари 2018 г. между „ЧЕЗ“ а.с. и „ЧЕЗ Бългериън Инвестмънтс“ БиВи  от една страна, като Продавачи, и „Инерком България“ ЕАД като Купувач.

Надяваме се на бързо решение от страна на КЗК след отстраняването на установените от Комисията предпоставки за създаване на концентрация“, се казва в съобщението, разпратено до медиите от фирмата на Върбакова, която предизвика огромно напрежение покрай покупката на активите на ЧЕЗ в България.

В същото време дружеството "Инерком България" ЕАД е подало в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ново уведомление, че планира да купи българския бизнес на чешката компания ЧЕЗ, се казва в съобщение на "Инерком".

В средата на юли антимонополният регулатор забрани сделката заради опасения за концентрация, която ще окаже влияние на пазара на електроенергия. Причината за това заключение беше, че както дружество от групата "Инерком", така и дружества, собственост на ЧЕЗ, произвеждат и търгуват с ток от фотоволтаици.