Журналистът Иво Беров представя новия си роман на Панаира на книгата

Иво Беров

Иво Беров

В неделя, 3 юни, от 17 часа в рамките на Пролетния панаир на книгата пред НДК журналистът Иво Беров ще представи новия си роман озаглавен "Без невинни. Революция Пеларгониум зонале".

Авторът определя книгата като смесица от реалност и фикция, а основна тема е случващото се в страната ни.

"Писал съм почти документално за хора, които съм срещал, за преживелиците си, но съм притурил и всякакви фантазии, така че ми е почти невъзможно да обясня и да кажа какъв жанр е", каза за Faktor.bg 

"Пиша под влияние на Андрей Платонов и негово съчувствие към хората, наричам това писане битово-реалистично или битово-поетично плюс необуздана фантазия", добави той.

Публикуваме кратък откъс от книгата:

"- А какъв е тоя вечерен хлад, дето най-сетне щял да ни лъхне ? – питат.
- Грижите. Ядовете. Неприятностите. Неправдите. Тегобите. Умората. Неволите. Измените. Предателствата. Скръбта. Тъгата. Мъката. Болката. Безсмислието. Болката. Съжалението. Срама. Всичките тия гадости, които могат да се обобщят с една дума.
- Коя дума ?
- Живот.
Викам.
- Лъжеш ! – възразяват смутено и възмутено. Има и щастие, и радост, и любов, и купони.
- Обвивка - викам. - Вътре е кухо. Вътре чудовището ще снесе чудовищните си ларви. Ако му се дадете. Ако му позволите.
Не се учудиха особено на думите ми. Повярваха ми. Нямаше как да не повярват. То беше някъде около нас и подслушваше. Вонящият му дъх се долавяше и през миещите вещества. 
- А как да не позволим ? 
- Бъдете все така утринни. Помнете, че френският език е език на Бодлер, а не на Чиърс. И когато чуете за революция Пеларгониум Зонале, присъединете се към бойните й редици".