Започва филмовият фестивал в Кан

От 14 до 25 май френското курортно градче Кан се превръща в световна столица на киното. С прожекция на филма "Мъртвите не говорят" на американския режисьор Джим Джармуш започва седемдесет и второто издание на прочутия филмов фестивал.

Председател на журито е мексиканският режисьор Алехандро Гонсалес Иняриту, а водещ на церемонията по откриването ще бъде френският актьор Едуар Баер. В основната конкурсна програма са включени 21 филма. С почетната награда ще бъде удостоен легендарният Ален Делон.

Огромен интерес предизвиква и очакваната поява на Куентин Тарантино, който се завръща в Кан след дълго прекъсване.

Червеният килим изглежда много добре тази година. Започваме с "Мъртвите не говорят" на Джим Джармуш и ще бъде пълно със звезди като Бил Мъри, Адам Драйвър, Тилда Суинтън, Иги Поп. Другата седмица най-впечатляващият червен килим ще бъде за „Имало едно време в Холивуд“ на Куентин Тарантино с прочути актьори като Брад Пит, Леонардо ди Каприо, Марго Роби”, каза журналистът от „Холивуд рипортър“ Скот Роксбъро,

„Присъствието на Куентин Тарантино тук е важно, защото той е един от най-големите в киното от своето поколение, на нашата ера. Той е важен режисьор и по отношение на историята на фестивала в Кан”, заяви директорът на кинофестивала в Кан Тиери Фремо.