Война и мир в първопрестолна Плиска

Осмото поредно издание на „Дни на предците – Плиска 2019”, събор-фестивал на средновековния бит и култура, ще се проведе в старопрестолна Плиска от 31 май до 2 юни 2019 г.. Основни организатори на събитието са Регионалният исторически музей – Шумен и Сдружението за възстановяване и съхранение на българските традиции "Авитохол" - Варна

Традиционно фестивалът включва изяви на клубове за исторически възстановки, конни клубове, реконструктори, изпълнители на автентичен фолклор, майстори на старинни занаяти от страната и чужбина. Целта е да покажат бита и традициите на старите българи и сродни култури от ранното и късно Средновековие. Акценти на събитието са воински умения и бойни практики от Средновековието, възпроизведени от гърба на коня и в пеши битки, конна езда и използването ѝ при пресъздаването на различни исторически периоди.

Съборът се провежда в Националния историко-археологически резерват „Плиска”, до източната порта на стария град. В деня на демонстрации (1 юни), когато се очаква и най-голям интерес, входните такси за посетителите ще са намалени. Те е бъдат 3 лв. за възрастни и 1 лв. за учащи.