Обявиха номинираните за "Оскар"

Кадър от филма "Формата на водата"

Кадър от филма "Формата на водата"


Филмът  "Формата на водата" на мексиканския режисьор Гийермо дел Торо получи 13 номинации за наградите "Оскар", сред които и във водещата категория за най-добър филм, съобщава БТА, позовавайки се на световните агенции.

Освен "Формата на водата" с номинации за най-добър филм са "Призови ме с твоето име", "Най-мрачният час", "Дюнкерк", "Бягай!", "Лейди Бърд", "Призрачна нишка", "Вестник на властта" и "Три билборда извън града".

Една номинация не достигна на филма "Формата на водата", за да се изравни с рекордьорите "Всичко за Ева", "Титаник" и "La La Land", които имат по 14.

С осем номинации следва "Дюнкерк" на режисьора Кристофър Нолан. Със седем е "Три билборда извън града" на Мартин Макдона.

Създателката на филма "Лейди Бърд" Грета Гъруиг стана едва петата жена в историята на наградите "Оскар" след Лина Вертмюлер, Джейн Кемпиън, София Копола и Катрин Бигълоу, номинирана в категорията за най-добър режисьор. Гъруиг ще се съревновава за режисьорския приз с Кристофър Нолан за "Дюнкерк", Джордан Пийл за "Бягай!", Пол Томас Андерсън за "Призрачна нишка" и Гийермо дел Торо за "Формата на водата".

В категорията за най-добър актьор са номинирани Тимъти Шаламе за "Призови ме с твоето име", Даниъл Дей-Луис за "Призрачна нишка", Даниел Калуя за "Бягай!", Гари Олдман за "Най-мрачният час" и Дензъл Уошингтън за "Роман Дж. Израел".

Носителката на отличието за най-добра актриса ще бъде избрана измежду Сали Хокинс за "Формата на водата", Франсис Макдорманд за "Три билборда извън града", Марго Роби за "Аз, Тоня", Сирша Ронан за "Лейди Бърд" и Мерил Стрийп за "Вестник на властта".