Мариз Конде получи алтернативната Нобелова награда за литература

Мариз Конде

Мариз Конде

Алтернативната Нобелова награда за литература, учредена от Новата шведска академия, беше връчена на френската писателка Мариз Конде, съобщава Expressen.

Мариз Конде е родена през 1937 година в Гваделупа, автор е на романи, новели, детски книги, пиеси и есета на френски и английски език.

Конде е удостоена с алтернативната награда за "изследването на епихата на колониализма, изучаване на ценностите на доколониалното време и културното наследство на Африка". Писателката ще получи  1 млн. шведски крони (приблизително 112 хиляди долара събрани от частни дарения).

През 2018 година беше отменено връчването на Нобелова награда за литература заради скандал свързан с обнинения в изнасилване от десетки жени срещу съпруга на Катарина Фростенсон, член на Шведската академия.

Поради тази причина през лятото на тази година 117 дейци на културата основата Ховата шведска академия, за да връчат награда за литература. На сайта на Новата академия беше проведено публично гласуване, за да бъдат определени 4 номинирани за наградата: Конде, Харуки Мураками, Нийл Гейман и Ким Тхюи.

Мураками отказа номинацията и заяви, че иска да е далеч от вниманието на медиите.

Faktor.bg