Държавата отпусна пари за реставрация на Серафимовата къща

Архитектурно-историческият обект е един от най-старите паметници на културата в България

Снимка: desant

Снимка: desant

Държавата отпусна 810 хиляди лева за реставрация и консервация на Серафимовата къща в пловдивското село Свежен. Къщата, в която често е отсядал Васил Левски е в окаяно състояние и пред разруха, съобщи БНТ. 

Серафимовата къща е уникална, защото е без прозорци, има скривалища и част от автентично огнище. Запазени са и исторически надписи по таваните. През последните години само покривът на къщата е бил ремонтиран.

Христо Енков - кмет на с. Свежен обясни: 
"Първо ще се направят археологически проучвания около цялата сграда, в целия район, защото се предполага, че тука има таен тунел който е водел извън селото и скривалище на Апостола".

До къщата на полковник Владимир Серафимов, който е бил трети братовчед на Левски ще бъде изграден интерактивен музей. По проекта са предвидени средства и за археологически разкопки, и реставрация на Аджарската книжовна школа, намираща се в близост до Серафимовата къща.

За школата се знае, че от нея са запазени около 30 документа, като най-известния от тях е Аджарския дамаскин, който се пази в Петербург. Езикът на дамаскините представлява първи опит да се използва говоримия език за книжовни нужди.  Това доказва, че България - през късното Средновековие, не е била изостанала държава, а наравно със Запада.

С възстановяването на помещенията към Аджарската школа ще се даде възможност на много българи да се запознаят с калиграфията и шедьоврите излезли из под перото на българските художници илюстратори.