Вече са ясни официалните гости за откриването на "Пловдив – Европейската столица на културата 2019"

Цвета Караянчева, Илиана Йотова и Мария Габриел са потвърдили да участват на откриването

Сред официалните гости, които са потвърдили присъствието си на официалната церемония по откриването на "Пловдив – Европейска столица на културата 2019" са председателят на парламента Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илиана Йотова, евродепутатът Мария Габриел, както и министърът на културата на Италия Алберто Бонизоли. Това съобщи на пресконференция кметa Иван Тотев, предаде "Фокус".

Слово от името на ЕК ще произнесе Мария Габриел. Няма официално потвърждение от министър-председателят засега. Призовават се пловдивчани и гостите на спектакъла да дойдат малко по-рано, за да могат да заемат по-добри позиции и да могат да гледат всичко.

Сцената е 360 градуса и ще може да се гледа отвсякъде. Ще бъдат поставени огромни монитори. Местата за публиката са по продължението на бул.“Цар Борис Трети Обединител“. Освобождава се и северната страна на пощата и там се вижда прекрасно сцената. Другото възможно място за гледане е църквата „Света Петка“. Тези локации правят възможно спектакълът да бъде наблюдаван от около 50000 души. Според кмета Иван Тотев, никое друго място не може да осигури толкова много места за наблюдаване.
Терасата на пощата е определена за медиите. Очакват се около 300 представители на медиите, между които и чужди.
Над 1000 доброволци са се записали досега, между тях и цели семейства пловдивчани. Прогнозата е за слънчево време, но въпреки това, понеже е зима, ще бъдат раздадени и около 15000 топли одеяла и 15000 шала с логото на Пловдив ЕСК 2019, в три цвята.