Вдигат паметник на кан Алцек в италианския Челе ди Булгария

Родолюбиви млади българи събират средства, за да довършат статуята

Скулптурата на кан Алцек – братът на хан Аспарух, ще се извисява в италиански град Челе ди Булгария. Родолюбиви млади българи събират средства, за да довършат статуята, която ще напомня за общите корени на българския и италианския народ, съобщи БНТ.

Идеята за създаване на паметник на кан Алцек идва след като екипът на Трежър – организация, която се занимава с исторически възстановки се запознава с историка проф. Дамян Попхристов. Той им разказва за едно от своите изследователски пътувания в град Челе ди Булгария в Италия.

“Носил си българска пръст в едно кофчеже и им го подарил. Те се разплакали от умиление и тогава разказали, че те са наследници на хан Алцек – това е един от братята на хан Аспарух, и цял живот са се чувствали българи. В цялата провинция се знае – тя планината се казва България,”, открехва завесата Ивелин Михайлов.

Организаторите на инициативата се впечатляват и решават да направят статуя на българския кан. Те се свързват с историка Александър Въчков, който става консултант на проекта.

 “Какво е било канското облекло, каква е била прическата, оръжията – по какъв начин са го носили и той ни направи пълна възстановка на всеки един детайл от неговото облекло,”, обяснява Михайлов.

“Работим съвместно – той ми праща материали от епохата, за да знаем как трябва да изглежда всеки един детайл, за да бъдем достоверни”,разказва скулпторът Дишко Дишков.

За довършване, транспорт и монтаж на скулптурата са нужни още 38 000 лв., но екипът не се съмнява, че ще има родолюбиви българи, които ще се включат в инициативата.

“Такива инициативи като тази – те събуждат нашия дух и нашата гордост. Карат хората, децата, млади и възрастни да се гордеят, да се борят, да имат обща идея”, казва Ивелин Михайлов.

В знак на признателност кметът на град Челе ди Булгария – Джино Марота, ще преименува площад на името на Алцек.