СБЖ и висш кадър на БСП легитимират у нас поредната руска пропаганда за Крим

Посланник Макаров открива изложбата в присъствието на Снежана Тодрова и Ваня Добрева

Посланник Макаров открива изложбата в присъствието на Снежана Тодрова и Ваня Добрева

Съюзът на българските журналисти и висш кадър на БСП се включиха в поредната хибридна акция на Руското посолство и легитимираха анексирането на Крим.

Повод за това стана откритата снощи в Руския културно-информационен център в София фотоизложба „Крим днес: поглед отвътре”. Според организаторите тя е посветена „5-та годишнина от връщането на Крим в състава на Русия”. Всъщност „връщане”, за което говори Русия е нямало, а подла окупация и провеждане на фалшив референдум под дулата на руските оръжия.

Пропагандната цел на изложбата е да покаже как полуостровът се развил през последните години под крилото и грижите  на Кремъл. Според посланика на Русия в България Анатолий Макаров Република Крим днес живее пълноценен живот, а правата на всички кримчани, без различието от тяхната националност или вероизповедание, стриктно се спазват.

Според Руското посолство със свои слова при откриването на изложбата са се включили професор Ваня Добрева, която оглавяваше българската делегация на фестивала «Български срещи» в Крим миналата есен, както и председателят на Координационния съвет «България-Русия», председател на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова. 

Ето какво казва проф. Добрева: „Днес ние отбелязваме петата годишнина от свободно проведения референдум в Крим за присъединяване на полуострова към Руската федерация. И тук трябва да заявя, че независимо от масираната демагогска и злостна пропаганда как Крим бил уж анексиран от Москва, българският народ не се подаде на този тип провокации. Не повярва на клеветата, че в Крим понастоящем се вихрят безпорядък и насилие, че тук през последните пет години жизненото равнище рязко е спаднало, че на полуострова всекидневно избухват остри конфронтации между етническите руснаци и малцинствата, най-вече с това на кримските татари”.

Проф. Добрева съвсем не е случайно лице, а виден активист на БСП – била е депутат и зам.-министър на образованието от червената партия, но съвсем не става ясно,

кой й дава право да говори от името на народа

Социологически проучвания ясно показват, че над 72% от българите не подкрепят анексията на Крим.

Още по-скандално на изложбата е присъствието на шефа на СБЖ Снежана Тодорова, ангажирайки с проруските си изяви огромната журналистическа гилдия, която никога не е гласувала позиция в подкрепа на руския Крим. Тодорова обаче, която е осветена като агент на ДС и няма нищо общо с професионалната журналистика, а винаги е била чиновник в казионната организация през последните години, се изявява като краен русофил, забърквайки по този начин и СБЖ в руските хибридни акции на наша територия. Само преди месец Тодорова, с букет цветя се поклони на паметника на съветските окупатори в „Борисовата градина” в чест на руския Ден за защита на отечеството, известен в годините на комунизма като празник на Червената армия.

В продължение на пет години от самата анексия на Крим българската позиция е категорична – Крим е на Украйна, отнет с насилие, а Русия трябва да го върне на украинците. Само преди ден станаха известни и последните позиции на САЩ и ЕС, които продължавата да разглеждат Крим като окупирана чрез военна сила територия. Именно заради това са и продължаващите вече пета година санкции срещу режима в Кремъл, заради които Русия е загубила милиарди.

Кремълският пример за прекрояване на граници чрез сила и оръжие е изключително опасен за Балканите, но за нашите русофили националните интереси винаги са били на заден план, след московските. Опасното е и когато представители на политически и професионални институции легитимират руската агресия.