Рушат къща-паметник в Арбанаси, в която са творили десетки книжовници

Опасенията са, че частният имот ще бъде застроен наново и ще изгуби автентичния си вид

Снимка: БТВ

Снимка: БТВ

Жителите на Арбанаси се притесняват заради Съдбата на къща-паметник на културата в Арбанаси. Опасенията са, че частният имот ще бъде застроен наново и ще изгуби автентичния си вид, съобщи БТВ.

Преди няколко столетия къщата е била метох на атонските манастири. Тук са отсядали и творили десетки книжовници. После попада в частни ръце, а през 2003 г. е продадена на англичани. Британците водят от дистанция процедурата по възстановяване паметника на културата. Скоро покривът е бил премахнат, което е и причината местните да са притеснени за съдбата на последната арбанашка къща в автентичен вид. Реставраторът Катя Буланова запечатва къщата в оригиналния ѝ вид за последно през лятото на миналата година. Местните се опасяват, че повече няма да видят паметника на културата във вида, в който го помнят.

Според архитекта, който е изготвил проекта, минал за одобрение и през културното министерство, страховете са неоснователни. От Министерството на културата заявиха, че ще проверят случая. Разрешението за строеж е издадено в края на миналата година. До месец се очаква да започнат същинските строителни дейности в имота.