Пълна зала в Кърджали на премиерата на „България под комунизъм” и изложбата за жертвите на лагера „Белене”

Снимки: Христо Христов

Снимки: Христо Христов

При голям интерес премина премиерата на книгата на Нася Кралевска „България под комунизъм” и представянето на изложбата „Свидетели: Памет за концлагера „Белене” снощи (5 октомври 2018 г.) в Кърджали.
Държавният театър „Димитър Димов” в града се оказа малък, за да побере всички желаещи да присъстват на двете събития, организирани от фондация „Истина и Памет” и ГС „Форум”, пише desebg.com
Второто, допълнено издание на книгата на журналистката Нася Кралевска бе буквално разграбено от публиката, след близо час и половина дискусия за уроците от комунистическото минало.
Кърджали беше вторият град от представянето на книгата в страната след Пловдив, където тя гостува по-рано тази седмица (в София премиерата се състоя на 27 септември).

kj_kralevska1.jpg

Събитието в Кърджали привлече вниманието на граждани от различни поколения от града и други близки населени места. Сред публиката бе и група бивши лагеристи от „Белене” от турски произход, въдворени там без съд и присъда след насилствената смяна на имената през 1985 г., извършена от комунистическия режим.
Нася Кралевска живее в САЩ, но не е преставала да се връща в България, да пише за комунизма, да изследва този период, да събира документи и да се среща с живи свидетели от този период, които разказват за него. Тя систематизира изследването си по един уникален начин и се опитва да го направи по-достъпно за публиката.
Журналистът Христо Христов представи изложбата „Свидетели: Памет за концлагера „Белене”, разказвайки, че тя е инициатива на три граждански организации фондациите „Остров „Белене” и „Истина и памет”, и Културен център „Евгений Босилков”.
Той посочи, че замисълът на пътуващата изложба е чрез нея да говорят лагеристи от различни обществени групи, попаднали в „Белене”, които са оставили писмени или устни свидетелства за преживяното в най-големия комунистически лагер в България.
Изложбата стартира през декември 2017 г. в София и до момента тя вече е представена във Враца, Перник, Ловеч, Благоевград, Народното събрание на Република България, Казанлък, Смолян и Белене.
„Първият въпрос, който трябва да си зададем, когато сме заедно, е защо са ни нужди подобни текстове като този на Нася Кралевска, защо ни е нужно да погледнем лицата на тези хора, включени в изложбата, посветена на жертвите на лагера „Белене”? Какво още не знаем за тези години на комунизъм, за които нито има юридическа справедливост, нито екзистенциалните спомени ще престанат, нито мъката ще може да бъде изтрита”, заяви проф. Евелина Келбечева от Американския университет в България.
Тя говори за метастазите на комунизма, разпрострели се върху българското общество след началото на демократичните промени, които пречат за изграждане на нормално общество.
Проф. Келбечева изтъква достойнствата на книгата на Нася Кралевска, която в кратка форма разказва за съветизацията и комунизацията на България и за случилото се с българското общество след 9 септември 1944 г.
Самата авторка разказа, че „България под комунизъм” е пряко свързана с предходната ѝ книгата „Без заглавие. Рушители и строители на България”, представяща събитията в първите няколко години след краха на комунизма през 1989 г.
„Тогава още разбрах, че е много важно да се обясни как е дошъл комунизмът в България и какво се е случило на българското общество”, посочи Кралевска.

kj_kralevska2.jpg

Тя подробно разказа за образите на различни българи, станали жертва на тоталитарната комунистическа диктатура, които са включени в книгата ѝ „България под комунизъм”.
Текстове от изследването, включително и за „възродителния процес”, бяха представени от актьора Руси Чанев.
В последвалата дискусия Нася Кралевска отговаря на различни въпроси от публиката. Различни участници в събитието изразиха своето разочарование от факта, че в България не са се случили процеси на декомунизацията, както в други страни от Централна и източна Европа, от разделението между десните партии и липсата на правосъдие.
Представено на книгата „България под комунизъм” продължава на 8 октомври в Благоевград от 19.30 часа в библиотеката „Паница” в кампуса на Американския университет.