Мъжко ледено хоро с Ботев в Зверино

Зверинци стават конкуренти на калоферци на Богоявление

снимка: НЕзабравимата България

снимка: НЕзабравимата България

Навръх Богоявление – 6 януари, във врачанското село Зверино, ще се извие за втора поредна година мъжко ледено хоро. Поводът освен празника, известен в българските традиции като Йордановден или Водици, е 170-годишнина от рождението на гениалния поет и революционер Христо Ботев.

Родното му място - Калофер, този път ще има истинска конкуренция, като засега в Зверино мераклиите да се хванат на хорото и да скачат за кръста са над седемдесет. Сутринта на Йордановден юнаците на Зверино, водени от режисьора Искрен Красимиров и журналиста Борислав Радославов, ще потеглят от черквата към вира край р. Искър, където ще бъде хвърлен богоявленският кръст. 

Организатор на смелото събитие отново е младият репортер Борислав Радославов, родом от Зверино, а освен вдъхновяващия образ на двойника на Ботев – Искрен Красимиров, който е и водещ на честването, присъстващите ще се насладят на гайдарите от „100 каба гайди“ и на поетичен рецитал, посветен на Ботев и героите от неговото време.

Малко хора знаят, че след смъртта на Войводата, част от четата, начело с Никола Войновски, преминава именно през Зверино. Там селяните, начело с кмета и попа, превеждат юнаците през брод на Искъра, нагостяват ги, и ги упътват за Балкана.  Преди няколко месеца беше открита и специална паметна плоча в комплекс „Оазис“ в селото, посветена на Ботевата чета.