Кукери с танци и хлопки гониха злото в Широка лъка на „Песпонеделник“

Кукерските игра символизират зараждането на новия живот, който трябва да посрещнем пречистени

снимки: Стоян Стоянов

Тазгодишният фестивал на маскарадните игри в Широка лъка, който е известен тук като „Песпонеделник“, събра кукери от цялата страна, които гониха злите сили и бесове. За празника са дошли хиляди хора от всички кътчета на България, които задръстиха с автомобили долината около селото и буквално блокираха движението по посока Девин, Смолян и курорта Пампорово докато трая представлението на кукерските състави. 

Обичаят Песпонеделник" е стародавен и символизира зараждането на новия живот и прогонването на злото. Традицията в смолянското село повелява още от вечерта кукерите-песяци да обикалят всички къщи и да гонят злото. Широколъшките песяци са облечени във вълненици с островърхи кожени гугли от овча или козя кожа с очертани с червено отвори за очи и уста, с калчищени повесма за вежди, бради и мустаци. На кръста си окачат тежки ляти звънци, с чийто звън вярват, че прогонват на далече зимата, болестите, злото. Въоръжени са с дървени “саби” с почервенени върхове и другите аксесоари към костюмите им.

По традиция празникът откри кукерската група на домакините от Широка лъка. На мегдана злото гориха и гониха с танци и силен звън още състави от Стара Загора и Казанлък, селата Климент, Домлян, Васил Левски  и др. 
………………..