Къщата на Яворов е обявена за продан за над 1.4 млн. лева

Търгът, обявен от частен съдия изпълнител, ще се състои на 21 януари 2019

Частен съдебен изпълнител обяви търг за продажба на къщата на Яворов, на софийската улица "Раковски" 136, става ясно от обява в Камарата на частните съдебни изпълнители. Цената, от която започва наддаването е 1 465 882 лева, с включен ДДС.

Върху имота има и тежести, сред тях са няколко ипотеки. Имотът е ипотекиран няколко пъти от предишните собственици - финансистът Емил Хърсев и бизнесменът Володя Лозанов.

Малко по-късно кметът на София Йорданка Фандъкова обяви чрез социалната мрежа "Фейсбук", че е говорила с премиера Бойко Борисов и министъра на културата Боил Банов държавата или общината да купи къщата.

Данъчната оценка на имота е 332 070 лева, става ясно още от удостоверение, издадено от Столична община.

Къщата се продава по изпълнително дело, а като собственик е записан едноличен търговец "Дом Яворов" ЕООД. Разгърнатата застроена площ е 397 квадратни метра, а целият парцел е с площ от 314 квадратни метра.

Търгът ще се проведе на 21 януари 2019 година, когато съдебният изпълнител ще отвори подадените оферти за покупка на имота, става ясно още от обявата.

Последният търг, когато също бе направен опит да се продаде спорния имот, бе през ноември, но тогава не се появи кандидат. Цената бе 1.6 милиона лева и съгласно закона, сега е намалена с 10%. Дали обаче това ще е достатъчно, за да има кандидати за къщата при всичките неясноти около нея, не е ясно.

Пейо Яворов живее под наем в къщата на ул."Раковска" 136 от ноември 1912 г. до 30 ноември 1913 г., заедно със съпругата си Лора Каравелова, която се самоубива. От 1963 г. къщата функционира като музей. В сградата се съхраняват ценни сбирки от ръкописи, оригинални фотографии, личната библиотека на поета, първите му издания с автографи, оръжейната му колекция, както и лични вещи на Пейо Яворов, Мина Тодорова, и Лора Каравелова, живописни платна, графични листове и произведения на пластичното изкуство от бележити български творци.