Фотоизложба в Бургас връща спомена за маестро Емил Чакъров

Поводът е 70 години от рождението на изтъкнатия диригент

Емил Чакъров

Емил Чакъров

Пред Културен център "Морско казино" е подредена фотоизложба, която връща спомена за бургаската културна емблема Емил Чакъров, съобщават от Община Бургас. Тя може да бъде разгледана в дните от 2 до 31 юли 2018 г. Експозицията е част от поредицата събития, посветени на 70 години от рождението на изтъкнатия диригент.

Емил Чакъров е роден е през 1948 г. в Бургас. Завършва Музикалното училище в София като цигулар в класа на Петър Арнаудов. Когато е на 15, той започва да изучава дирижиране в Софийската консерватория и осем години по-късно е най-младият лауреат на конкурса по дирижиране "Херберт фон Караян" в Берлин. Впоследствие става негов асистент в оперните продукции в Залцбург и Берлин.

Емил Чакъров е дирижирал Берлинската филхармония, Бостънския симфоничен оркестър, Израелската филхармония, Френския национален оркестър, Лондонския симфоничен оркестър, Оркестъра на Лос Анжелис, Оркестър Tonhalle, Цюрих и Чешкия филхармоничен оркестър. Дирижира редовно в продължение на много години Ленинградската филхармония в самия Ленинград, осъществявайки с нейните музиканти многобройни записи и турнета в Германия, Австрия и Италия.

През 1986 г. основава Новогодишния музикален фестивал в София, който се провежда ежегодно с участието на артисти с международна слава. В този период той дирижира Софийския фестивален оркестър, основан също по негова идея.

(Dir.bg)