Басейните в бившата Централна баня стават зали за изкуство

В женския басейн ще има 150 места, а в мъжкия - театрална, 250 при разширяването на Музея на София

Женският басейн в бившата Централна баня става музикална зала с около 150 места, мъжкият - театрална, с близо 250 места, при разширяването на Музея на София. И двете зали ще са многофункционални - в тях ще има кинопрожекции, изложби и различни други културни и обществени събития. Това казаха на представянето на идейния проект заместник-кметът на София Тодор Чобанов и арх. Станислав Константинов.

Два вътрешни двора ще се превърнат в централна зала, в средата на която ще е минералният извор. Пространството ще е израз на почит към минералната вода - към нейната обществена роля от древността, още от римските терми - преди всичко като социално средище, отколкото като център за хигиена.

Древната традиция е продължена и с изграждането на геотермалната станция в подземието на сградата. С нея се отоплява завършената вече част от Музея на София - с половината от дебита на минералната вода, който е 12 л/сек. С останалите 6 л/сек. ще се отоплява втората част, когато бъде реставрирана.
 
За строителните работи ще са нужни около 10 млн. лв. Допълнителна сума ще е необходима за високотехнологичното оборудване на новите зали и другите помещения - реставраторски ателиета, хранилища за 120-те хиляди експоната от фондовете на музея и други. Голяма част от експонатите ще станат достъпни за публиката след разширяването - изложбената площ ще се удвои, според проекта.
 
За неговото финансиране ще се разчита на подпрограмата за туризъм от Оперативната програма "Региони в растеж", на финансовия механизъм чрез Фонда на фондовете, на Столичната община и други.