Българският филм "Ага" влезе в афиша на Берлинале 2018

В конкурсната програма режисьорът Милко Лазаров дели мегдан с филми на Уес Андерсън, Стивън Содербърг, Гас Ван Сант, Алексей Герман, Хосе Падиля

снимки: Доротея и Милен Радеви

Доротея Радева и Милен Радев, Берлин, специално за Faktor.bg 

Едно от последните съобщения за печата преди началото на 68-то Берлинале през февруари донесе една отдавна очаквана от българска страна приятна изненада.

За пръв път от десетилетия – по наше усещане - филм от България преминава успешно безмилостната селекция и е включен в главната секция „Конкурс“. 

„Àга“ на младия режисьор Милко Лазаров („Отчуждение“, с награда от Венеция през 2013 г.) ще бъде един от 24-те филма от конкурсната програма и ще преживее на Берлинале 2018 своята световна премиера.

За филма се говори още от 2015 г., когато на фестивала в Кан българският проект „Нанук“ получи главната награда на тренинг програмата ScripTeast. Като сценаристи Милко Лазаров и Симеон Венциславов получиха приз от 10 000 евро и след като спечелиха подкрепата на националните филмови центрове на България, Германия и Франция, след привличането на продуцентски фирми от Германия (42Film и ZDF/Arte), Франция (Arizona Films Productions) и българските продуценти от Red Carpet филмът бе финализиран в края на 2017 като истинска общоевропейска продукция.

„Àга“ (както е вече официалното заглавие на проекта „Нанук“) е заснет в Якутия, недалеч от световния полюс на абсолютния студ, а сюжетът е от живота на традиционно ескимоско семейство, което се сблъсква с предизвикателствата на модерния свят след като дъщеря им Àга се завръща от Европа.
Актьорите са главно от Якутия, снимките са продължили на място 35 дни и по думите на продуцентката Веселка Кирякова никога до сега български режисьор и оператор (Калоян Божилов) не са работили при температури под 30 градуса.

В конкурсната програма на Берлинале 2018 Милко Лазаров дели мегдан с филми на режисьори като Уес Андерсън, Стивън Содербърг, Гас Ван Сант, Алексей Герман, Хосе Падиля...

Снимки: пресцентър на "Берлинале 2018"