Български мега събор в центъра на Атина

Костадинка Кунева освиркана, защото реши да говори на гръцки

Най-голямото българско хоро се изви под Акропола в гръцката столица Атина под съпровода на стоте кабагайди и песните на народния певец Илия Луков. Над 3 хиляди наши сънародници обедини първият български събор в Гърция. Той се състоя в центъра на Атина и хора от цялата страна, които живеят и работят тук дойдоха, за да се забавляват заедно. Датата не бе избрана случайно. Събитието е по случай Деня за прошка и бе отбелязана и 141-та годишнина от Освобождението. Организатори на събитието са сдружението "Нашенци" с ръководител Богомил Борисов. Реч произнесе посланикът на България в Гърция Н.Пр. Валентин Порязов, както и гръцкият евродепутат от партия Сириза Костадинка Кунева. Тя бе свиркана в момента, в който обяви, че за да може и българи и гърци да я разбират ще говори на гръцки език. "Искаме да слушаме българска реч за това сме се събрали тук. Или говори на български или слизай от сцената",  извикаха събралите се хора. След този огромен гаф от страна на Костадинка Кунева празникът продължи с пълна сила и огромният площад "Кодзя" бе разтърсен от танците на българите. 

atina_bg_sabor1.jpg

Посланикът на България в Гърция Н.Пр. Валентин Порязов и гръцкият евродепутат от партия Сириза Костадинка Кунева

Песни като "Йовано, Йованке", "Кой уши байрака", "Либе, либе", "Кога зашумят шумите" огласяха огромния площад и можеха да се видят сълзи на щастие и носталгия в нашите сънародници. Именно в Гърция е най-голямата българска диаспора. Над 300 000 наши сънародници живеят и работят в южната ни съседка. 

Проведе се и томбола с награди за малките българчета, водещ на събитието бе  лицето на новините на Тв Европа Ангел Бончев. 
Организаторите обещаха, че догодина отново ще се състои събитието в деня, в който си вземаме прошка.